Hlavní obsah

Kdo vraždil v synagoze? Střelec měl legální zbraň, židy označoval za ďáblovy děti

Policie obvinila muže, který zastřelil v synagoze 11 lidí, z vraždy a dalších zločinů.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Střelec při vpádu do synagogy volal: „Všichni židé musí zemřít.“ Policie ho obvinila z 28 přečinů proti zákonu.

Článek

Američan Robert Bowers, obviněný ve 28 bodech kvůli sobotní střelbě v synagoze v Pittsburghu, měl dosud čistý trestný rejstřík a povolení vlastnit střelnou zbraň. Podle zpravodajské stanice CNN si od roku 1996 koupil zbraní šest. V sobotu použil pušku a tři pistole a zabil 11 lidí a šest osob zranil.

Jeho čin je řazen k zločinům z nenávisti. Z jeho nedávných ostrých antisemitských výpadů na sociálních sítích lze usuzovat, že nenávist byla mířena proti židům. Podle jednoho z jeho příspěvků jsou to „ďáblovy děti“. Všímají si toho izraelské sdělovací prostředky.

Střelec při vpádu do synagogy volal: „Všichni židé musí zemřít.” Obvinění vznesená vůči střelci zahrnují 11 bodů souvisejících s násilím vůči věřícím s následkem smrti. Dalších 11 bodů se vztahuje k použití střelné zbraně s cílem úmyslného zabití, oznámila kancelář federálního ministerstva spravedlnosti v západní Pensylvánii.

Prezident Trump v sobotu večer nařídil stažení vlajek na veřejných budovách, na armádních a námořních základnách i na válečných lodích na půl žerdi, a to až do 31. října.

Americký prezident Donald Trump pozval do Bílého domu rabína Benjamina Sendrowa, aby vykonal modlitbu za oběti útoku v pittsburské synagoze. 

Bowers se vyjadřoval často na webové stránce Gab.com, kde se často objevují spiklenecké teorie. Jedna z nich spojovala bývalou kandidátku na prezidentský post Hillary Clintonovou s pedofilií.

Gab.com jako svou platformu používají bělošští nacionalisté, uvedl izraelský server The Times of Israel. Servisní firma Joyent oznámila, že od pondělka stránka nebude fungovat. Gab.com, která sama sebe charakterizuje jako „sociální síť propagující svobodu projevu, osobní svobodu a svobodný tok onlinových informací“, dnes na Twitteru oznámila, že bude kvůli událostem v Pittsburghu „několik týdnů mimo provoz“.

„Budeme dále bojovat za svobodu projevu a onlinovou svobodu pro všechny. Technologické firmy nás nezastaví, nezastaví nás ani mainstreamová média,” stojí ve vzkazu. Gab.com ale na střelbu reagovala prohlášením, že netoleruje násilí a že ji zpráva o činu v Pittsburghu zarmoutila. Uzavřela Bowersův účet a kontaktovala Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Provozovatelé stránky sklízejí kritiku od jejího založení v roce 2016. Slíbili tehdy, že obsah nebude v žádném případě cenzurován. Mnoho příznivců krajní pravice opustilo Twitter a začalo využívat právě tuto platformu.

Bowers použil Gab.com krátce před střelbou. „HIAS s oblibou přivádí vetřelce, kteří zabíjejí naše lidi. Nemohou sedět a dívat se, jak jsou naši lidé pobíjeni. Dobře zaostřete, jdu na to,“ napsal s použitím zkratky HIAS pro hebrejskou společnost napomáhající imigraci, která působí v New Yorku a Marylandu. Zástupci HIAS událost v Pittsburghu označili za „hroznou tragédii“. „Tato ztráta je naší ztrátou,“ uvedli.

Reklama

Doporučované