Hlavní obsah

Kdy a jak začít u dětí s příkrmy a co vám to usnadní?

První dávka zeleniny by měla být pouze ochutnávací - 3 až 4 lžičky. Na plnou, tedy asi 150 g se dítě dostane zhruba za 4 týdny.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Příkrmy. Téma, které většinou vyvolává spoustu názorů a otázek. S čím začít, jak začít a hlavně kdy začít? Někdy se neshodnou ani odborníci. Česká pediatrická společnost má ale jasno. Mezi 4. a 6. měsícem života dítěte a u toho dál pokračovat v kojení. Téma pro další Mamablog.

Článek

Malé Edě je pět a půl měsíce a nastal velký milník jejího života. Příkrmy.

Obvykle se začíná v době oběda zeleninou (to proto, aby se děti nerozmazlily sladkou chutí ovoce). Někdo začíná metodou BLW - tedy jídlem přímo do ruky miminka, někdo  klasicky - tedy dušením a mixováním.

V takovém případě můžete jako první podávat dýni, cuketu, nebo mrkev. Doporučuje se jeden druh zeleniny zkoušet zhruba tři dny a teprve pak přidat další – kvůli alergiím. Silným alergenem jsou například rajčata - ty je proto dobré zařadit až později a zrádná může být i košťálová zelenina. Ta zase obsahuje hodně dusičnanů, a proto se u menších dětí vyplatí dávat ze skleničky, kde jsou normy kontrolované. Jinak se ale nebojte zkoušet nejrůznější druhy a kombinace - třeba patizon a černý kořen.

I pro příkrmy platí pár pravidel, například nesladit, nesolit, ani nijak nedochucovat.

Zhruba měsíc po zavedení zeleniny se přidává i maso - nejlépe s vysokým obsahem železa, a také ryby. A následně je čas i na ovocné pyré. Vždy je ale dobré držet se lokálních surovin. Tropické ovoce by děti neměly minimálně do roka (kromě banánů). A pokud nedáváte dítěti jídlo z kupovaných skleniček,  nezapomeňte do jídelníčku postupně přidávat i potraviny obsahující lepek. Pro začátek stačí dvakrát až třikrát týdně nabídnout lžičku potraviny obsahující lepek - ať už ve formě rozvařených vloček, obilné kaše či kuskusu. Nebo nadrolený piškot.

Další díl Mamablogu přináší také vychytávky, které usnadní nejenom vaření pro děti, ale i jejich krmení.

Kdy jste začala s příkrmy u dětí vy? Dejte nám vědět prostřednictvím aplikace videokomentáře nebo na Instagramu @mamablog_eda.tob.

Reklama

Doporučované