Hlavní obsah

Kdy budou z hotelů lazarety? Hoteliéři čekají na pokyn státu

Foto: Pixabay.com

K případnému poskytnutí hotelů pro účely státu v době pandemie covidu-19 je stále řada nejasností.

Reklama

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR, předložil Ministerstvu zdravotnictví detaily případné pomoci státu. Teď je tah na druhé straně, hoteliéři čekají na pokyn start.

Článek

Část pacientů s covidem-19 by se mohla přesunout do hotelů. O tom mluvil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) už před pár dny. Ani po dnešku však není jasné, kdy a za jakých podmínek by se tak mohlo stát.

„My jsme si spíš řekli, jak by ta situace mohla vypadat. Když to řeknu zjednodušeně, my teď sbíráme kapacitu. To, že se využijí hotely, je spíš až v poslední fázi. Řekněme jako pobytové zařízení pro náhradní sociální péči nebo karanténní důvody,“ řekl po jednání pro Seznam Zprávy Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Karanténní důvody jsou veřejnosti známé. Spekuluje se o tom, že by ve vybraných hotelech mohli trávit čas příbuzní lidí nakažených koronavirem. Ti, kteří by uvnitř rodiny nemohli dodržovat nezbytná opatření, a hrozilo by, že nakazí i ostatní členy domácnosti.

Co znamená služba hotelu jakožto zařízení náhradní sociální péče, vysvětlil Václav Stárek takto: „Jde prostě o lidi, kteří se na čas potřebují umístit v rekonvalescenci, potřebují dočasně azyl, zkrátka lidé, kteří nepotřebují akutní lékařskou péči. Případy, které lze bez problému v hotelu ošetřit a zajistit přitom vše podstatné po stránce bezpečnosti a hygieny. Tam by nám ještě pomohlo Ministerstvo zdravotnictví. Ale prosím vás, detaily po mně nechtějte, nejsem lékař.“

Otázka je, za kolik

Hoteliéři podle něj chtějí pomoci systému. Za kolik, to zatím netuší. „Není to žádný byznys model. Samozřejmě by se tam pokryly náklady související s otevřením a provozem hotelů,“ uvedl Stárek na dotaz Seznam Zpráv s tím, že průměrná taxa na lůžko neexistuje.

Ani finanční podmínky ani čas spuštění zatím nikdo neřešil. „Čekáme na pokyn. Jsme ve stavu pohotovosti. Rozhodně to není tak, že už bychom od zítřka mohli otevřít,“ říká šéf hoteliérů, který dává dohromady seznam lůžek. Sbírá možnosti kapacit poskytovatelů ubytování po celé republice.

V tuto chvíli dokážou hoteliéři státu nabídnout 3000 pokojů. To se ale může měnit. Hlavně v návaznosti na regiony. Nejvíc pokojů nabízejí ti pražští, kde chybějí zahraniční turisté.

Reklama

Doporučované