Hlavní obsah

Rozhodnuto. Kapra si můžete nechat zabít i vykuchat. Kdy nakoupit bez front?

Pro kapra na vánoční stůl letos jen v roušce a v rozestupech. Rozhovor s Michalem Kratochvílem, ředitelem Rybářského sdružení ČR.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Už za pár dnů se v ulicích objeví stánky s káděmi. Letos však prodej vánočních kaprů bude probíhat za přísných hygienických opatření včetně roušek a rozestupů.

Článek

Dlouho nebylo vůbec jasné, jak letos budou Češi kupovat vánočního kapra. Nešlo o cenu za kilogram, ale jestli zamíří šupináči z kádě pod paličku rovnou na místě, nebo se do českých domácností vrátí ve velkém tradiční vánoční scénky s kaprem ve vaně a následně pod skříní.

Dobrá zpráva, u stánků bude možné pořídit nejen živé ryby, ale je povoleno také jejich zpracování - tedy zabití nebo kuchání či porcování.

Už teď je po celém území Česka zaregistrováno zhruba 2500 prodejních stánků, což odpovídá počtu z minulého roku. Rybářské sdružení ČR však upozorňuje, aby lidé nenechávali nákup na poslední chvíli. Těsně před vánočními svátky hrozí, že budou kupující na kapra muset vystát dlouhé fronty.

„Když si lidé koupí rybu teď, určitě nevydrží do Vánoc a bude muset do mrazáku. Doporučuji nákup okolo 20. prosince,“ poradil ve studiu SZ Byznys Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení ČR.

A přidal i další rady pro kupující, zejména tu, aby rybu nepřechovávali doma ve vaně. „Nákup živých ryb rádi nevidíme, nemůžeme to lidem zakazovat, nicméně my jako rybáři to nedoporučujeme. Nejlepší je nechat si rybu zabít na stánku,“ řekl Kratochvíl.

V tom jsou rybáři zajedno s organizací Compassion in World Farming (CIWF), která ve vánoční výzvě apeluje na zákazníky, aby nekupovali živé ryby, natož aby je vypouštěli zpět do přírody.

„Vana či podobná nádrž je pro zvíře nepřirozené a silně stresující prostředí. Chlorovaná voda mu navíc může poškodit žábry a dýchací soustavu. Teplota vody ve vaně je většinou příliš vysoká, což rybě může přivodit teplotní šok. Kapr navíc pociťuje nedostatek kyslíku, škodit mu také mohou jeho vlastní odpadní látky hromadící se ve vodě. Jakákoli manipulace, včetně hlazení dětmi, u kapra vyvolává další stres, řekla koordinátorka kampaně RyboLove Lucie Moravcová.

Pro rybáře je vánoční prodej kaprů vrcholem sezony. Doufají, že alespoň prosinec vylepší jinak velmi ztrátový rok. Kvůli téměř zastavenému exportu do zahraničí, zejména do Německa, Polska, Francie nebo na Slovensko, zůstanou tuny ryb v rybnících i přes zimu.

Nejčernější odhady mluví o tom, že ztráty v českém rybářství by mohly přesáhnout 100 milionů korun. Teprve na jaře příštího roku by přitom producenti ryb mohli požádat o kompenzace z programu Rybářství, v němž zbývá nedočerpáno zhruba 60 milionů korun.

Reklama

Doporučované