Hlavní obsah

České kapry za hranicemi nikdo nechce. Tuny ryb zůstanou v rybnících

Foto: Seznam Zprávy

Výlovy některých rybníků rybáři odsunuli na příští rok. Firmy počítají ztráty v desítkách milionů.

Reklama

Pandemie má vážné dopady na hospodaření českých producentů ryb. Export do zahraničí se téměř zastavil. Některé rybníky proto rybáři ani letos nelovili.

Článek

Čistá nula. Tak popisuje letošní export do Polska Roman Osička, ředitel Rybníkářství Pohořelice. Největší moravský producent ryb přitom k severním sousedům dodával každý rok 150 až 200 tun Pohořelického kapra.

„Opatření spojená s covidem-19 se nás velmi negativně dotýkají. A to nejenom výrazným poklesem exportu ryb do zahraničí, ale i snížením prodejů ryb u nás. Co se exportu týče, například vývoz do Polska se letos z naší firmy neuskuteční vůbec, popsal pro Seznam Zprávy.

Sladkovodní ryby z moravských rybníků mířily také na Slovensko, do Rakouska, do Německa, Rumunska a Francie.

„Při první vlně covidu-19 na jaře letošního roku znamenala tato omezení pro naši firmu ztrátu v tržbách více než 10 milionů korun. Jak se situace bude vyvíjet v nejbližších týdnech, které jsou pro odbyt ryb nejdůležitější, si netroufám předpovídat. Naše finanční výsledky již balancují na hraně rentabilnosti,“ dodal Osička.

Všichni jsou na tom stejně

Problémy řeší všichni producenti ryb v Česku. V Rybářství Hluboká spočítali jarní ztráty na čtyři miliony korun. Jejich odbyt ryb do zahraničí jen od září klesl o 70 tun.

„Na sádkách máme aktuálně 300 tun ryb, nad kterými visí otazník. Naštěstí je poměrně chladno a na rozdíl od předchozích let i dost vody. Ryby tam vydrží snad do února, i to ale bude s dalšími ztrátami,“ vysvětlil Vladimír Kaiser, ředitel a jednatel Rybářství Hluboká.

Nejde totiž jen o zastavený export. Dolů se sílící pandemií šly i ceny ryb.

Za listopad máme pokles celkově o čtyřicet procent, co bude v prosinci, nikdo neví. Jsme nuceni začít prodávat část ryb do Polska přes prostředníka, ovšem ceny nepokrývají náklady. Potřebujeme se ryb zbavit, hromadí se nám na sádkách a nevíme, co bude dál,“ popsal situaci ve firmě Rybářství Mariánské Lázně její ředitel Zdeněk Mašek.

Odbyt zpracovaných ryb srazily na minimum zejména zavřené restaurace a hotely v zahraničí. Češi ještě loni posílali za hranice 10 až 12 tisíc tun kaprů, ale i dalších ryb, například štik, amurů nebo candátů.

„Vzhledem k tomu, že například v Německu, Polsku, Slovensku, Rakousku jako hlavních zemích, do kterých se naši kapři vyvážejí, jsou restaurace momentálně zavřené, panuje nejistota ohledně objednávek a v této fázi je vše v režimu vyčkávání a obav, jestli se to spustí alespoň na Vánoce, či nikoliv,“ řekl Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení ČR. Organizace se 64 členy tak má přehled o 90 procentech tuzemského trhu.

Nejistota kolem vánočního prodeje kaprů

Rybáře přitom čeká vrchol roku, vánoční prodej ryb. A to v době, kdy prudce klesla spotřeba zpracovaných sladkovodních ryb i na českém trhu. Podle aktuálních čísel Češi zkonzumují jen 1,3 až 1,4 kilogramu na osobu a rok.

Producenti proto doufají, že Vánoce alespoň část sezony zachrání.

„Podobná situace nikdy v historii nenastala a nebylo třeba řešit alternativy. Ryby není možné mít na sádkách věčně a musíte počítat s dalším výrobním cyklem. Podniky tak nemají 100% alternativu a budou muset řešit otázku, co budou s potenciálně zbývajícím objemem ryb vlastně vůbec dělat. A to ve velmi krátkém čase,“ říká Jan Kašpar, ředitel Ústavu akvakultury a ochrany vod Jihočeské univerzity.

V praxi to může znamenat například to, že firmy se budou muset naučit přemýšlet o využití rybího masa jinak, například na polévky, uzené rybí produkty, paštiky nebo pomazánky.

„V takovém případě je pro výrobce přidaná hodnota i v možnosti krátkodobého či střednědobého uskladnění v řádu měsíců bez ztráty tržní hodnoty. Nabízí se termosterilace, a tedy využití skladování mimo chladicí řetězec. Nějaké výrobky jsme už úspěšně vyzkoušeli a na další se společně s Vysokou školou chemicko-technologickou chystáme. Hodně pomůže, když se producenti sami ozvou, že mají zájem na možném výstupu spolupracovat,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Jan Kašpar, který je také vedoucím fakultní prodejny ryb a rybích výrobků v Českých Budějovicích.

Ani změna obchodní strategie ale nic nemění na tom, že v některých rybnících musí ryby zůstat přes zimu.

Rybáři jednají s Ministerstvem zemědělství o kompenzacích v rámci operačního programu Rybářství, které by ztráty alespoň částečně vykryly.

„Mluvíme o období od února do konce letošního roku. Bližší podmínky jsou ale stále v jednání,“ potvrdil Seznam Zprávám Roman Osička, ředitel Rybníkářství Pohořelice.

„Výlovy některých rybníků jsme zastavili a přesunuli do roku 2021 v objemu tržeb dva miliony korun a tyto tržby budou chybět. Příští rok budou muset přijít razantní opatření v reakci na tuto situaci,“ uzavírá Zdeněk Mašek za Rybářství Mariánské Lázně.

Reklama

Doporučované