Hlavní obsah

Když jde do tuhého, nastupuje generál Dolar. Proč?

Foto: https://pixabay.com/

Ilustrační foto.

Reklama

Řadě zemí se nelíbí, že finanční svět až příliš spoléhá na dolar a že toho politici ve Washingtonu využívají. Jenže proti tomu brojí už řadu let a navzdory všem proklamacím o dedolarizaci americká měna světovému obchodu dominuje.

Článek

Současná situace je skoro jako přes kopírák podobná finanční krizi z roku 2008, kdy rostly výzvy o ukončení globální dominance amerického dolaru. A po více než deseti letech? Dolar vládne světu a představa, že by se přísun peněz od strýčka Sama měl zastavit, děsí všechny ostatní aktéry úplně stejně.

Zpravodajská agentura Bloomberg přinesla sedm odpovědí na to, jak se do této pozice dolar propracoval a proč je tak těžké ho odkopnout.

Proč mají někteří lidé dolaru už plné zuby?

Kvůli jeho naprosté převaze. Když už má dojít k mezinárodnímu obchodu, v devíti z deseti případů přijde jedna ze stran se šekem s dvojitě škrtnutým S. Kromě toho jsou v dolarech denominovány dvě třetiny mezinárodních dluhů a bez „bucks“ by neproběhl prakticky žádný obchod na komoditním trhu, ropou počínaje. Bývalý předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil, že je absurdní, že 80 procent evropského dovozu energetických surovin probíhá v amerických dolarech.

Všudypřítomnost dolarovek způsobuje, že se ekonomiky celého světa musejí vyrovnávat s výkyvy v jejich hodnotě, jsou odkázány na rozhodování ve Washingtonu, aniž by dokázaly verdikt Bílého domu nebo Kongresu ovlivnit, a v neposlední řadě se přes dolar mohou přenášet problémy z jednoho regionu světa do druhého… Pokud by světová ekonomika byla jako tělo, pak dolar je její krví.

Jak se dolar dostal na výsluní?

Když se finanční svět otřásá v základech, utíkají investoři na místa zvaná bezpečné přístavy – a americkou měnu vnímají jako to nejbezpečnější útočiště. Lepší než zlato, japonský jen nebo švýcarský frank. Jakmile v únoru a březnu začaly vyskakovat špatné zprávy o koronaviru v EU a USA, vrhli se investoři k dolaru jako do pevnosti poslední záchrany. Dolar začal posilovat, což dost citelně pocítily zrovna ty státy, které své dluhy pokryly dluhopisy v dolarech. Najednou musely splácet víc zrovna v době, kdy by bylo vhodné peníze investovat třeba do přípravy boje s koronavirem (a recesí).

V březnu byly banky po celém světě ostražité, nechtěly půjčovat jiným bankám a začaly hromadit dolar. Americká centrální banka Fed musela spolu s ostatními velkými centrálními bankami zasáhnout a promazat mezinárodní finanční toky dávkou dolarů (swapové operace, při kterých Fed vyměňoval cizí měnu za americkou). Tím banky zabránily absolutní panice.

Co se některým zemím na dolaru nelíbí?

Na to se můžeme zeptat Íránu a Ruska. Ústřední úloha, kterou americké banky a dolar hrají v globální ekonomice, znamená, že američtí politici mohou často dosáhnout svého uvalením sankcí na lidi, společnosti nebo celé země. Cíle americké nelibosti mohou snadno zjistit, že se nedostanou ke svým aktivům v USA (potažmo jinde na světě, kde USA vyšly vstříc) nebo že si nepošlou peníze z účtu na účet vedený v USA. Není divu, že například Rusko vyhlásilo politiku co nejrychlejší dedolarizace. Jak uvedl prezident Vladimir Putin: „My se dolaru nezbavujeme, dolar se zbavuje nás.“

Je dolarové znepokojení něčím novým?

Americká měna dominovala od konce druhé světové války, kdy se světoví lídři setkali v Bretton Woods v New Hampshire, aby vytvořili systém pro správu deviz a propojili své měny s dolarem. Snahy o „odpoutání“ pramení z měnové krize z roku 1998, kdy si státy v jihovýchodní Asii napůjčovaly v dolarech a pak se jejich vlády nestačily divit, o kolik se jim při propadu jejich měn navýšily splátky. O deset let později asijské země přispěly k hypoteční krizi v USA tím, že při vytváření devizových rezerv skupovaly dolary ve velkém.

Zmírňuje se vliv dolaru?

Nezmírňuje. Podíl měnového obchodování v dolarech se podle Banky pro mezinárodní vypořádání zvýšil z 87,6 procenta z roku 2016 na 88,3 procenta v loňském roce. Podíl devizových rezerv držených v dolarech zůstal v posledním desetiletí stabilní okolo 60 procent. Využití americké měny v globálních platbách od roku 2010 vzrostlo. A souhrnná výše úvěrů poskytnutých nebankovním subjektům v dolarech se do loňského září během deseti let více než zdvojnásobila na sumu přes rekordních dvanáct bilionů dolarů.

Rusové dolaru lají, ale rádi s ním hrají.

Proč je obtížné konkurovat dolaru?

Jakýkoli odklon od dolarovek zahrnuje trápení a výdaje navíc. Přechod na euro, čínský jüan nebo rubl znamená vyšší náklady a potíže při hledání bank, které by o takový druh transakcí stály. Když USA vyhlásily kvůli obsazení Krymu vůči Rusku sankce, podařilo se Moskvě z dolarových tenat částečně uvolnit.

Země s dvouhlavou orlicí ve znaku má nyní vyšší podíl devizových rezerv v eurech (30 procent) než v dolarech (23 procent). Euro také nahradilo dolar při ruských obchodech s Čínou, protože ani jedna ze stran bankovkám s portréty otců zakladatelů a prezidentů USA úplně nefandí. Diverzifikace má však úskalí, když dolar v březnu vůči dalším světovým měnám posílil, hodnota ruských mezinárodních rezerv klesla za jediný týden o pět procent.

Může nějaká měna dolar sesadit?

Řada států se o to rozhodně snaží. Vladimir Putin řekl, že používaní dolaru jako politického nástroje „podkopává roli globální rezervní měny“. Čínský prezident Si Ťin-pching se držel čínských způsobů, při výpadu vůči dolaru použil kulantnější výrazivo a boj s „hegemonismem“ považuje za globální výzvu.

V něm však, alespoň prozatím, příliš úspěšný není. Jak vyplývá z grafiky nahoře, v souboji George Washingtona proti Mao Ce-tungovi (oba na bankovkách s nominální hodnotou 1) vyhrává první americký prezident s vysokým skóre 88,3 bodu proti 4,3 bodu, které nasbíral první Velký kormidelník.

Euro, které se v roce 2019 podílelo na 32,3 procenta devizových transakcí, je jedinou měnou, která se dolaru přibližuje. Ale jejímu sexappealu příliš nepomohla řecká krize v letech 2010 až 2012 a aktuálně odrazuje potenciální zájemce neatraktivní záporná úroková sazba.

Bývalý guvernér centrální banky Velké Británie Mark Carney říká, že by bylo chybou vyměnit jednu dominantní měnu za jinou. A prohlásil, že by měla dolar nahradit libra… Nemyslel tu britskou, propagoval virtuální měnu od Facebooku. To bylo v srpnu 2019, dnes máme duben 2020 a na experimenty s virtuálními měnami nemá nikdo ani pomyšlení.

V dobách krize platí, že kdo má cash, ten je král. A kdo má cash od strýčka Sama, ten je král na druhou.

Reklama

Doporučované