Hlavní obsah

Když jsme viděli davy přicházet na Václavské náměstí, bylo jasné, že je konec

Svět bez obalu: Listopadové události očima zahraničních reportérů v Praze Alison Smaleové a Colina McIntyrea.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Podívejte se v reportáži, jak viděli události v Československu v roce 1989 zahraniční novináři, kteří sem v listopadu dorazili. Shodně tvrdí, že se na tehdejší atmosféru v Praze nedá zapomenout.

Článek

Alison Smaleová byla v roce 1989 šéfkorespondentkou agentury AP. Byla v Lipsku, když byly zveřejněny první zprávy o protestech v Praze.

„Každý, kdo pracoval v Německu pro AP, tak v okamžiku, kdy padla zeď, měl příkaz tam zůstat, i kdyby se mu stalo cokoliv. Tak jsem zavolala do New Yorku a řekla: Je to výbušné a já bych tam měla jet,“ říká Smaleová.

Ve stejný okamžik dorazil i Colin McIntyre – šéf korespondent agentury Reuters, který sem přijel také z východního Německa.

„Stáli jsme u okna naší dočasné kanceláře v hotelu Jalta a dívali se ty davy lidí, které pomalu přicházeli nahoru Václavským náměstím a poté, co byly někde uprostřed, tak nám bylo jasné, že to je konec,“ popisuje tehdejší události McIntyre.

Zevrubný rozhovor s oběma novináři najdete na odkazu níže.

Reportáž si můžete pustit v úvodním videu. Video je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete tu.

Reklama

Související témata:

Doporučované