Hlavní obsah

Když nebudeme s teroristy bojovat tam, přijdou sem, říká veterán z Afghánistánu

Hostem pořadu Hrana byl veterán z Afghánistánu Lumír Němec.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

Byl velitelem speciálního oddílu SOG. Zúčastnil se přímých bojů v Afghánistánu a ztratil tam kamarády. Přesto Lumír Němec ničeho ve své kariéře nelituje. „Kdybychom s teroristy nebojovali tam u nich, dříve nebo později by přišli k nám,” myslí si.

Článek

Nebezpečí jej asi přitahovalo vždy. Pracoval v policejním Útvaru rychlého nasazení, pak šel k armádě, opět do speciální jednotky - SOG. A časem se stal jejím velitelem.

„Prostě asi mám rád akci,” říká. SOG byla první českou jednotkou, která se účastnila přímých bojů. „Můžete být sebelépe vycvičeni, ale až na místě zjistíte, jestli na to skutečně máte,” popisuje stres, kterému jsou vojáci v boji vystaveni. „U Čechů jsem ale nikdy nezažil, že by to nezvládli.”

Jedny z nějtěžších okamžiků v životě zažil Lumír Němec v roce 2009, když byl SOG za podle něj podivných okolností zrušen.

„Vlastně nám nikdo neřekl proč,” tvrdí. V médiích se objevily zprávy, že jeho jednotka nechala britské spolubojovníky na holičkách. „To obvinění ze zbabělosti bylo hrozné. Nakonec nás očistili až na základě vyjádření britského velitele, pod kterého jsme spadali. Nikdo se nám ale neomluvil.”

Jak se žije novodobým veteránům, co dělají, když odejdou z armády? Jak Lumír Němec vnímá bezpečnostní situaci ve světě? Podívejte se na celý rozhovor ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Pořad Hrana Tomáše Vzorka vysílá celoplošná Televize Seznam každou sobotu ve 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované