Hlavní obsah

„Když nic neuděláme, čísla vyletí“. V Německu už převládla delta

Foto: Profimedia.cz

Testování na koronavirus v Německu (ilustrační foto).

Reklama

Téměř dvě třetiny nových nákaz koronavirem tvoří v Německu tzv. mutace delta, dříve indická.

Článek

Nakažlivější verze koronaviru tvořila ve spolkové republice na konci června 59 procent případů nově nakažených. Údaje zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI), který pandemii v Německu monitoruje.

Podle ARD tak lze předpokládat, že delta varianta (B.1.617.2) teď tvoří už zhruba dvě třetiny nových případů odhalených PCR testy. Druhou variantou, alfou, je teď v Německu nakažená asi třetina lidí s infekcí.

Alfa, tedy britská varianta, přitom v zemi ještě na konci května tvořila 91 procent případů. Její zastoupení během měsíce rychle kleslo na 33 procent. Další varianty virů jsou teď v Německu marginální, zkoumají se ale jen některé pozitivní vzorky.

Čísla z RKI ukazují, že se u západních sousedů Česka mutace delta šíří velmi rychle a její podíl se na konci června během jednoho týdne zdvojnásobil. Za středu testy v Německu odhalily 970 nových případů, tedy o 78 více než ve stejný den před týdnem. Mírně (z 5,1 na 5,2) vzrostla i sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Reprodukční číslo, které je rozhodující pro rychlost šíření nákazy, v Německu stojí na hodnotě 1,09. Znamená to, že 100 nakažených lidí infikuje dalších 109. Odborníci přisuzují růst reprodukčního čísla právě šíření nakažlivější mutace delta a zmírnění pandemických omezení.

Debata o konci povinnosti nosit roušky

Kvůli šíření mutace delta vyzvala prezidentka Německé společnosti pro imunologii Christine Falková k nošení roušek a respirátorů, dodržování protiepidemických pravidel a zachycování nakažených testováním. „Pokud nebudeme nic dělat, čísla nám vyletí,“ citovala Falkovou agentura DPA.

Její výzva přichází v době debaty o rozvolňování pravidel. Například ministr zahraniční Heiko Maas ( SPD) se vyslovil pro zrušení všech covidových omezení, pokud všichni obyvatelé budou mít možnost naočkovat se. K tomu podle politika dojde v srpnu. Podobně se vyjádřil i generální tajemník CDU Paul Ziemiak.

V zemi se debatuje i o zrušení povinnosti nošení roušek. Za myslitelné to už v červnu označil ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU. Odborníci ale podle serveru RND varují, že nelze předpovídat, jaká situace bude v zemi v srpnu a září. V hromadné dopravě, čekárnách ordinací a domovech s pečovatelskou službou by povinnost zakrývat si dýchací cesty měla zůstat.

První dávku má 57 procent Němců

Spolkové státy, které si covidová pravidla upravují samostatně, navíc uvažují o povolení velkých sportovních akcí s až 25 000 diváky. Kancléřka Angela Merkelová z CDU ale vyzvala k ostražitosti.

Případnou čtvrtou vlnu nákazy by měla v zemi zastavit proočkovanost obyvatel. První dávku dostalo v zemi bezmála 57 procent lidí, plně naočkovaných jich je 40 procent. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby bylo do podzimu naočkovaných co nejvíce lidí, kampaň na podporu vakcinace proto zesílí.

Od začátku pandemie se v Německu nakazilo koronavirem více než 3,7 milionu lidí a během roku 2020 nemoci covid-19 podlehlo 30 136 lidí. U dalších 6 155 nakažených nebyl covid-19 hlavní příčinou úmrtí. Data vyplývají z aktuální předběžní zprávy spolkového statistického úřadu. Institut Roberta Kocha nevychází z oficiálních příčin úmrtí, ale z ohlašovací povinnosti podle zákona o ochraně před nakažlivými nemocemi.

Reklama

Doporučované