Hlavní obsah

„Ne vlna, ale tsunami“. Největší kontinent bojuje s deltou

Foto: Profimedia.cz

V Jakartě vznikají speciální hřbitovy pro oběti covidu-19. Snímek ze 7. července 2021.

Reklama

Dochází vakcíny, kyslík i síly lékařů. Některé asijské země prožívají scénář, před kterým varuje WHO – delta rozvířila třetí vlnu, která se vymyká kontrole. „Tohle je tsunami,“ zní z Indonésie, kde se covid-19 šíří i mezi dětmi.

Článek

Od Iráku po Indonésii. Asijské země, mezi nimi i několik premiantů předešlých pandemických vln, nyní zpracovávají obavy i reálný dopad z šířící se varianty delta. Více než 1 000 případů na milion obyvatel dle statistik BBC hlásí Mongolsko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Írán, Irák, Oman, Bahrajn, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Maledivy, Malajsie a Indonésie, Thajsko a Srí Lanka.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počet nakažených však sám o sobě vážnost situace nedefinuje. Zdravotnický systém některých zemí se hroutí i při nižších nárůstech nových případů, jinde dochází kyslík, vakcíny, nemocniční lůžka či síly lékařů. Jinde na druhou stranu uzavírají celá města kvůli několika nově nakaženým.

Poslední zmíněný scénář zná například pevninská Čína. K 6. červenci úřady ohlásily 57 nových případů, přesto se dle oficiálních statistik jedná o nejvyšší denní nárůst od 30. ledna. Patnáct z nich se vyskytlo ve městě Žuej-li poblíž hranic s Myanmarem, kde aktivně probíhá přeshraniční obchod. Úřady tak uvrhly město do lockdownu, zavřely většinu podniků a vyžadují, aby lidé zůstávali doma. Případy odhalilo masové testování obyvatel.

Pomalé očkovací tempo Jižní Koreji předstihlo nejrychlejší šíření nákazy od prosince 2020. Úřady za čtvrtek evidují 1 275 nových případů. Obavy z delty panují zejména v metropolitní oblasti Soulu, kde přibývají nakažení zejména z řad neočkovaných ve věku 20 až 30 let.

Ministr zdravotnictví Kwon Deok-cheol uvedl, že pandemie aktuálně žádné známky ústupu nevykazuje. „Situace v oblasti většího Soulu je obzvláště vážná, kde dochází k více než 80 procentům nových případů,“ uvedl a vyzval lidi, aby mysleli na sociální distancování.

Jihokorejské úřady tak odkládají plány na rozvolnění o týden. Naopak zpřísnily tresty – restaurace, kavárny a další podniky čeká v případě jednorázového porušení pravidel sociálního distancování 10denní nucené uzavření.

Památník z popela

Indie řeší problém, co s tolika spálenými těly nakažených covidem-19. V Bhópálu tak vzniká nový pomník z pozůstatků 6 tisíc těl, která byla zpopelněna v nedalekém krematoriu a příbuzní si je nevyzvedli. Manažer místního krematoria uvedl, že nechtěl znečišťovat řeku – denně spálili až 150 těl, na jedno je dle tradic potřeba asi 500 kg dřeva, z čehož vznikne 50 kg popela. Popel tak smíchali s půdou, pískem, pilinami a kravským trusem a rozptýlili ho v místním parku – nově pietním místem covidových obětí.

Filipíny trápí nedostatek vakcín. Metropolitní oblast hlavní města Manily nemá čím očkovat, některé oblasti tak musely zastavit i očkovací plány na naočkování zdravotníků alespoň jednou vakcínou. Uzavírají i některá očkovací centra v obchodních domech a školách, uvedla vláda města na svém Facebooku.

Metropole Manila a přilehlé provincie tvoří asi dvě třetiny ekonomického pohonu národa jihovýchodní Asie. Filipínci nyní spoléhají na pomoc od sousedů – milion dávek AstraZenecy přislíbili Japonci, brzy by měla dorazit objednávka 170 000 vakcín Sputniku V z Ruska, uvedl v pondělí prezidentův mluvčí Harry Roque. Očkování podstoupila méně než tři procenta Filipínců.

Platně naočkovaní

Singapur vyloučil ze sčítání naočkovaných ty, kteří se nechali naočkovat čínskou vakcínou CoronaVac od společnosti Sinovac, uvedlo ministerstvo ve středu ve svém prohlášení. Země prý stále čeká na potřebná data a za platně naočkované tak považuje jen ty s vakcínou Moderna a Pfizer.

Indonésii dochází nejen zásoby kyslíku, ale i síly. Místní vláda ve středu uvedla, že s covidem-19 zemřelo 1 040 lidí, nemocnice se pod náporem případů začínají hroutit a i souostroví musí spoléhat na pomoc sousedních zemí. Jakarta varovala, že je třeba připravit se na katastrofický scénář, při kterém by varianta delta vyhnala nové případy na více než 50 tisíc denně.

Nemocnice v těžce zasaženém hlavním městě hlásí 90 procent zaplněných kapacit, více než 12 zařízení ve druhém největším indonéském městě Surabaja je obsazeno úplně a nepřijímají žádné další pacienty.

Mluvčí nemocnice v Surabaji popsal přehlcené jednotky intenzivní péče a vyčerpané lékaře. „Nemocnice již nemá pokoje pro pacienty, kteří potřebují ventilátory. Pokoje na JIP jsou také plné,“ řekl pro SCMP. „Jsme ohromeni. Mnoho našich zdravotnických pracovníků se z vyčerpání zhroutilo a někteří jsou také nakaženi. Snažíme se přimět dobrovolníky, aby pomohli, protože mnoho zaměstnanců je na dně.“ V Indonésii covidu podlehlo téměř 1000 zdravotnických pracovníků, včetně více než desítky plně naočkovaných.

Mimo to Indonésie zaznamenala prudký nárůst případů nákazy a úmrtí mezi dětmi. Podle místních pediatrů bylo chybné předpokládat, že covid-19 se dětí netýká. Počet nezletilých pacientů je oproti minulému týdnu dvojnásobný – mezi 28. červnem a 4. červencem bylo u dětí zjištěno 11 872 případů. „Jsme v opravdu, opravdu špatné situaci. Tohle bych nazval tsunami. Lidé měli během svátků volno a nedodržovali opatření. Všude s sebou brali děti, ale děti roušky nenosí,“ uvedl pro The Guardian Aman Pulungan, šéf Indonéské pediatrické komory. Dodal, že je také mnohem menší pravděpodobnost, že děti podstoupí PCR test, ke špatné situaci přispívá také nedostatečné povědomí o ochraně dětí.

Reklama

Doporučované