Hlavní obsah

Slovensko po protestech otáčí, přechody s Českem se znovu otevřou

Slovensko zavedlo na hranicích intenzivní policejní kontroly covidových dokumentů, na několika přechodech to vedlo k vyhroceným incidentům.Video: YouTube/Antonín Vrba, facebook/Naše Valašsko

 

Reklama

aktualizováno •

Slovenská vláda v příštích dnech znovu otevře přechody, které se v pondělí uzavřely. Slovenská policie od pondělí provádí intenzivní kontroly, jež se zaměřují na dodržování karanténních povinností po vstupu do země.

Článek

O kontrolách rozhodla tamní vláda kvůli obavě ze zavlečení nakažlivější mutace koronaviru. Provoz některých hraničních přechodů se omezil nebo úplně uzavřel. Policie tam kontroluje covidové dokumenty, zejména QR kódy o elektronické registraci ve slovenské databázi Ehranica. Kontroly probíhají na hranici s Českem, Rakouskem i Maďarskem.

Opatření v česko-slovenském příhraničí způsobilo vlnu nevole ze strany místních v čele se starosty několika obcí. Dochází k situacím, kdy jsou od sebe oddělené na sebe navazující obce a lidem se znemožňuje či velmi prodlužuje například cesta do zaměstnání.

Malé hraniční přechody se znovu otevřou

Slovenská vláda proto na svém středečním jednání rozhodla, že se menší hraniční přechody v příštích dnech otevřou. Novinářům to řekl ministr vnitra Roman Mikulec. „Chápu, že se mnozí dostali do nelehké situace. Na druhou stranu bych je chtěl poprosit, aby chápali, že jsme v tom společně, snažíme se udělat opatření na ochranu zdraví a životů lidí vzhledem k šířící se pandemii ve smyslu nového delta viru,“ vysvětloval ve středu ministr.

Zprávu na Twitteru potvrdil i Mikulcův český protějšek. „Slovenský ministr vnitra mě právě informoval, že slovenská strana se rozhodla ke konci týdne otevřít všechny hraniční přechody a přejít na namátkové kontroly,“ napsal ministr Jan Hamáček z ČSSD.

Slovenská vláda zároveň rozhodla, že na kontroly na hranicích vyčlení až do konce roku na 500 ozbrojených příslušníků finanční správy a 200 příslušníků vězeňské a justiční stráže.

Pravidla pro cestu na Slovensko

Zatímco v současnosti turistům při cestách na Slovensko z Česka a dalších asi čtyř desítek zemí stačí potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, od pátku se pravidla výrazně zpřísní. Všichni příchozí budou muset do karantény, která končí při bezpříznakovém průběhu 14. dnem nebo negativním výsledkem PCR testu podstoupeného nejdříve 5. den izolace.

Karanténní povinnosti se vyhnou jen cestujícím, kteří byli očkováni proti covidu-19. Výjimka bude platit i pro některé profese či pro tranzit cestujících přes Slovensko. V přechodném období se karanténě vyhnou i ti neočkovaní lidé, kteří přes hranice dojíždějí za prací. Povinná bude dál registrace v systému Ehranica.

Přechody zatarasil beton a štěrk

Na menších přechodech, které jsou dosud uzavřené, jsou od pondělí betonové zátarasy nebo jen hromady štěrku. A kontroly tam podle deníku SME probíhají zhruba pětkrát denně a netýkají se například lesních stezek. Slovenská policie totiž nemá dostatek lidí ani techniky, aby uzavřené hraniční přechody uhlídala, upozorňují noviny.

I tak ale nové slovenské opatření vzbuzuje emoce. Neprůjezdný je například česko-slovenský hraniční přechod Strání / Moravské Lieskové. Z centra české obce do středu Moravského Lieskového je to zhruba 12 kilometrů. Lidé ale musí kvůli uzavření přechodu překročit hranici až ve Starém Hrozenkově a ujet tak 65 kilometrů.

„Je to silnice první třídy, ne nějaká lesní cesta. Nikdy v historii nebyla uzavřená. Zástavba na hranicích není přerušená, Moravské Lieskové navazuje na Strání. Omezuje to lidi, aby se dostali do svých domů a do práce. Hromada lidí z Moravského Lieskového dělá v našich firmách, to samé od nás jezdí na Slovensko do Nového Mesta (nad Váhom). Ať byla situace, jaká byla, vždycky se do práce dostali. Já tomu říkám silvestrovský vtip, ale bohužel není 31. prosince,“ citovala ČTK starostu Strání Antonína Popelku.

+4

Došlo i k ničení zátarasů a napadení policisty

Betonové zábrany na hranici dokonce v úterý nahněvaní čeští obyvatelé po odjezdu policejní hlídky z cesty odsunuli, uvedla TV Nova.

Podobná situace je na uzavřeném přechodu Brumov-Bylnice / Horné Srnie, kde si lidé musí zajet až 70 kilometrů. Starosta moravské obce Kamil Macek se podle ČTK chystá odeslat protestní nótu na na české ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra. „Chceme, aby se domluvili se slovenskou stranou a přehodnotili situaci, protože je to dramatické,“ řekl starosta Macek.

V úterý na přechodu Horné Srnie napadl policejní hlídku protestující poslanec slovenské Lidové strany Naše Slovensko Peter Krupa. Policista má poraněnou ruku a poslanec skončil v poutech. „Policie má situaci plně pod kontrolou a je skutečně nepochopitelné, když si někteří lidé vybíjejí svoji zlost na policistech, kteří si plní své povinnosti vyplývající z usnesení vlády,“ uvedl k incidentu slovenský policejní prezident Peter Kovařík.

Policie chce urychlit provoz i jízdním pruhem pro očkované

Slovenská policie kvůli urychlení plynulosti kontrol na otevřených přechodech plánuje zřízení zvláštního jízdního pruhu pro cestující naočkované proti covidu-19. „Tam, kde je to možné, zejména na velkých silničních přechodech, bude vytvořen co největší možný počet jízdních pruhů, přičemž jeden bude určen pro očkované osoby,“ uvedla slovenská policejní mluvčí Denisa Bárdyová.

Reklama

Doporučované