Hlavní obsah

Unii došla trpělivost. Chce žalovat výrobce vakcín

Foto: Yuri Dondish, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Evropská komise připravuje žalobu proti britsko-švédské společnosti AstraZeneca kvůli tomu, že nedodržuje dodávky vakcín, k nimž se smluvně zavázala.

Článek

Evropská komise připravuje žalobu proti společnosti AstraZeneca za zpoždění dodávek vakcín proti covidu-19, napsal ve středu večer server Politico s odvoláním na pět unijních diplomatů. Cílem je zajistit, že AstraZeneca ve druhém čtvrtletí dodá slíbený objem očkovacích látek.

Komise možnost právních kroků projednala na středečním setkání velvyslanců, kde většina zemí EU vyjádřila podporu žalobě proti firmě AstraZeneca. Diplomat citovaný serverem Politico uvedl, že smyslem soudního řízení je uložit společnosti AstraZeneca povinnost poskytovat dávky stanovené v její smlouvě s EU. Přítomní se podle něj také dohodli, že členské země se musí vyjádřit do konce tohoto týdne, zda se k právním krokům připojí, píše Politico.

AstraZeneca v lednu vyvolala pobouření EU, když přiznala, že nebude schopna dodat slíbené objemy očkovacích látek. Do konce prvního čtvrtletí společnost do zemí EU dodala 30 milionů dávek namísto smluvně stanovených 120 milionů. Zpoždění v dodávkách notně zpomalilo postup vakcinace v mnoha zemích Unie. Společnost aktuálně předpokládá, že za druhé čtvrtletí roku dodá zhruba 70 milionů dávek, ačkoliv si EU objednala 180 milionů dávek, uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton na stanici BFM TV. Nedostatek vakcín se projevil i v Česku.

Evropská unie nyní více sází na vakcíny od společností Pfizer/BioNTech, které přicházejí včas a na rozdíl od vakcín AstraZeneca je neprovázejí obavy z krevních sraženin, jež se v několika vzácných případech objevily. Pfizer/BioNTech podle šéfky Komise Ursuly von der Leyenové „dokázal, že je spolehlivý partner“. „Dodal, k čemu se zavázal, a odpovídá našim potřebám,“ řekla šéfka evropské exekutivy.

Reklama

Doporučované