Hlavní obsah

Když vládl, jeho kritici umírali. „Ničeho nelituji,“ říká Ahmadínežád

Svět bez obalu: Íránský exprezident Ahmadínežád v rozhovoru popírá jakoukoliv vinu za smrt desítek Íránců.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Bývalý íránský prezident Ahmadínežád hovořil s redaktorkou Rádia Svobodná Evropa o domácí politice, době jeho vlády, represích proti demonstrantům i o účtu na Twitteru.

Článek

Mahmúd Ahmadínežád byl v letech 2005-2013 prezidentem Íránské islámské republiky. V Íranu i ve světě patří mezi nejkontroverznější politiky. Jeho vláda je poznamenána porušováním lidských práv, včetně zabíjení kritiků.

V roce 2009 se konaly v Íránu protesty proti jeho znovuzvolení. Hodně lidí bylo přesvědčených, že výsledek byl zfalšovaný. Policie tehdy proti demonstrantům zasáhla velice brutálně. V zemi následně došlo k zatýkání a pronásledování prominentních opozičních politiků. Zveřejňujeme část rozhovoru, který vedla s bývalým prezidentem moderátorka Rádia Svobodná Evropa.

V exkluzivním interview došlo na americké volby i snahu dnes 63letého bývalého politika vrátit se do veřejného života. Zmiňovala se jeho snaha vylepšit svůj obraz například výzvami k řešení vlekoucí se krvavé války v Jemenu. Letos například v dopise zaslaném saúdskoarabskému princi nabídl sebe jako mediátora v krvavém konfliktu.

Docela nedávno - v listopadu - bylo i v Íránu zabito několik stovek lidí, kteří se zúčastnili demonstrací proti vládě - a byly mezi nimi i děti. A v roce 2009, poté, co jste byl v prezidentských volbách podruhé zvolen, byli také při demonstracích zabiti lidé. Bylo jich nejméně 60 a mnoho dalších bylo uvězněno a také mučeno. To vám nevadilo?

Ale ano, člověka by nemělo nechat chladným, ať už se jakýkoliv člověk na zemi dostane do problémů. Vy se necítíte rozhořčená?

Ale vy jste proti tomu tehdy nic neudělal.

Je zdokumentováno, že ano. My jsme ale teď v roce 2020. Od těchto událostí uběhlo už 11 let. Musíme se zaměřit na současné problémy.

Opoziční politici jako Músáví, Rahnavardová a Karrúbí jsou už devět let v domácím vězení. Jejich podporovatelé žádají jejich osvobození. Co si o tom myslíte? Podporujete jejich propuštění?

Jsem proti uvěznění a restrikcím proti jakékoliv bytosti na této planetě. Už jsem to řekl mnohokrát.

A je tedy něco, čeho byste litoval?

Ne. Proč bych měl něčeho litovat? Všechno bylo provedeno na základě práva a plánováno a myšleno tak, aby to prospělo Íránu a míru a přátelství ve světě.

Další detaily rozhovoru s Mahmúdem Ahmadínežádem naleznete v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv si můžete projít zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované