Hlavní obsah

KGB se o Donalda Trumpa začala intenzivně zajímat od jeho sňatku s Ivanou, tvrdí britský novinář

Novinář Luke Harding: Jaké důkazy nashromáždil ke vztahům Donalda Trumpa s Kremlem?Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před rokem a půl byl bývalý ředitel FBI Robert Mueller jmenován zvláštním zástupcem ministerstva spravedlnosti USA pro vyšetřování vazeb prezidentské kampaně Donalda Trumpa a nepřímo i jeho samotného k Rusku. A jeho vyšetřování začíná mít výsledky.

Článek

V říjnu 2017 nechal Mueller zatknout a obvinit z praní špinavých peněz vedoucího Trumpovy prezidentské kampaně Paula Manaforta a v listopadu 2017 také Trumpova bývalého poradce Michaela Flynna z lhaní úřadům. Kromě toho komise pod Muellerovým vedením obvinila i dva další blízké Trumpovy spolupracovníky. Vyšetřování ruského ovlivňování voleb, které Putin i Trump opakovaně odmítají, nadále pokračuje.

„Neexistuje žádná tajná dohoda mezi Trumpovým týmem a Rusy nebo samotným Trumpem a Rusy. Žádná dohoda,” prohlašuje Trump.

Tomu ale nevěří řada politických expetů, novinářů nebo třeba i bývalých pracovníků bezpečnostních služeb. Jedním z žurnalistů, který se snaží spolupráci s Rusy prokázat, je i známý britský novinář Luke Harding, jenž napsal řadu bestsellerů z oblasti literatury faktu, které posloužily i jako předlohy k několika filmům.

Ve své poslední knize „Tajná dohoda – jak Rusko pomohlo Trumpovi získat Bílý dům” tvrdí, že Trump měl už od 80. let podezřelé kontakty s Rusy, které se v posledních letech ještě zintenzivnily.

„Abychom mohli porozumět Trumpovým vztahům s Ruskem, tak si musíme uvědomit, že se ve skutečnosti vyvíjely velmi dlouhou dobu,” říká Harding. „Musíme se vrátit i zpět do Československa a k jeho svatbě s Ivanou Trumpovou v roce 1977. Víme ze spisů, že když byl Donald Trump v Praze, tak ho lidé z československé StB všude sledovali a výsledky pak posílali do Moskvy. V té době bylo totiž velmi neobvyklé, aby si československá dívka vzala známého amerického ambiciózního realitního magnáta, jehož kariéra právě začínala strmě stoupat. Samozřejmě, že se StB o něj musela zajímat. My víme, že pár sledovali třeba na Manhattanu, víme, že mluvili s Trumpovým tchánem, který zůstal v Československu. A Moskva a její satelity tehdy hledaly lidi, kteří mají vliv. Trump byl někdo, po kom KGB přímo toužilo. Takže on byl někdo, o koho se KGB zajímala velmi dlouhou dobu.”

O dalších důkazech, které o Trumpových vztazích s Ruskem novinář Luke Harding shromáždil, se dozvíte v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy.

Svět bez obalu běží v premiéře každý čtvrtek od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit TV Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované