Hlavní obsah

Kim Čong-un poděkoval Jižní Koreji za „působivé úsilí“ dostat KLDR na olympiádu

Podle některých kritiků napomáhá přívětivost Jižní Koreje vítězství Kimovy propagandy. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Diktátor ocenil jihokorejskou vládu za to, že kladla důraz na účast Severní Koreje na letošních olympijských hrách.

Článek

Vůdce KLDR Kim Čong-un poděkoval Jižní Koreji za „působivé úsilí“ věnované účasti Severní Koreje na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Uvedla to Korejská centrální zpravodajská agentura po příjezdu Kimovy sestry Kim Jo-čong zpět do země. Severokorejský diktátor podle agentury ocenil svého jižního souseda za to, že kladl důraz na účast jeho delegace na hrách.

Na letošní olympijské hry hostované Jižní Korejí vyslala KLDR rekordní počet reprezentantů. To je vnímáno jako projev výrazného oteplení vztahů mezi oběma zeměmi. Kritici však namítají, že taková přívětivost jihokorejské vlády napomáhá vítězství Kimovy propagandy.

Snahu o navázání dialogu s KLDR deklaroval v pondělí i americký viceprezident Mike Pence. To u veřejnosti vzbudilo vlnu překvapení, ještě na zahájení olympijských her v Pchjončchangu totiž mezi Spojenými státy a Severní Koreou panovalo napětí. Po jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem se ale Bílý dům rozhodl Jižní Koreu v diplomatických snahách následovat.

Podle diplomatického zdroje blízkého Severní Koreji však Američané svou šanci o navázání dialogu propásli. V rozhovoru pro stanici CNN nespecifikovaný zdroj uvedl, že Pence degradoval obraz Spojených států jako velmoci tím, že se na olympiádu vydal společně s otcem zesnulého studenta Otto Warmbiera. Ten byl v roce 2016 v KLDR odsouzen k 15 letům vězení za to, že z hotelového pokoje ukradl plakát s propagandou. V červnu 2017 ho Severní Korea ze zdravotních důvodů propustila zpět do USA, do několika dní však zemřel.

Reklama

Doporučované