Hlavní obsah

Kim se svých jaderných zbraní nevzdá, tvrdí novinář

Splní sliby, které dal Kim Donaldu Trumpovi?Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Experti jsou k výsledku summitu v Singapuru, kde se KLDR zavázala k denuklearizaci, skeptičtí. Jaderný arzenál je oporou režimu Kim Čong-una.

Článek

V Singapuru proběhla tento týden historická schůzka Donalda Trumpa a Kim Čong-una. Úřadující americký prezident se zde tak poprvé v dějinách setkal se severokorejským vůdcem. A o výsledcích tohoto historického setkání je i nové vydání pořadu Svět bez obalu.

Americký prezident Donald Trump a vůdce Korejské lidově demokratické republiky Kim Čong-un uzavřeli svůj summit v Singapuru podpisem společného prohlášení. Severní Korea se v deklaraci zavázala k odstranění všech jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Experti jsou ale k denuklearizaci spíše skeptičtí. „Kim Čong-un spoléhá na jaderné zbraně jako na oporu svého režimu,” říká Marek Hudema ze zpravodajského webu Info.cz, který mohl summit sledovat přímo v Singapuru. „Bojí se opakování libyjského scénáře, kdy se Kaddáfí vzdal vývoje zbraní hromadného ničení a potom byl stejně svržen. I proto Kim Čong-un nevěří americkým politikům, a nevěří jim i z dalšího důvodu - a sice, že to jsou demokratičtí politici, kteří nemusí být příště zvoleni a může místo nich nastoupit někdo jiný, kdo bude mít jinou politiku, takže proto se podle mého názoru korejský vůdce všech svých jaderných hlavic nevzdá,” říká novinář.

Reklama

Doporučované