Hlavní obsah

Kina jsou kvůli pandemii uzavřena, ale nové filmy vznikají

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přestože jsou kina od 12. října uzavřená, oproti první vlně pandemie, kdy se v Česku zastavilo i filmové natáčení, se při současných opatřeních točit může.

Článek

Za dodržování bezpečnostních pravidel pro tvůrce i mimo štáb tak tuzemští filmaři pokračuji v práci. V těchto dnech například dokončili film Vyšehrad a rozběhli natáčení romantické komedie Přání Ježíškovi a dobového drama z konce 60. let Slovo. ČTK o tom dnes informovali mediální zástupci tvůrců.

Skončilo natáčení filmu Vyšehrad, který vychází z úspěšného on-line seriálu. Jeho hlavním hrdinou je průšvihář Julius „Lavi“ Lavický, hvězda Sparty, která se musí kvůli špatné morálce přesunout z Letné do třetiligového Vyšehradu. „Ti, kdo Vyšehrad neznali, tam najdou spoustu vtipných situací ze sportovního světa, a ti, kteří seriál mají rádi, budou z filmu určitě nadšení,“ uvedl představitel hlavní role, režisér a producent snímku Jakub Štáfek.

Že je scénář této komedie aktuální, se potvrdilo před pár týdny, když se provalila další fotbalová kauza. Scenárista Tomáš Vávra totiž ve scénáři nevynechal ani praktiky, kvůli kterým je ve vazbě bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr nebo sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz. „Nejen v tomhle případě jsme tak trochu předpověděli budoucnost, i když diváci uvidí, že malinko jinak. Inspirace je ale pořád všude kolem dost. Můžeme poděkovat fotbalovým hráčům a funkcionářům, protože ta studnice je v podstatě nevyčerpatelná,“ konstatoval scenárista Vávra.

V polovině listopadu začalo natáčení nové romantické komedie Přání Ježíškovi a hned první den se museli tvůrci řešit přeobsazení jedné z hlavních postav. Kvůli náhlé zdravotní indispozici si tak ve filmu roli Kristiána zahraje místo Jiřího Bartošky Jaroslav Dušek. „Jiří Bartoška se musel v nemocnici v Brně podrobit operaci slepého střeva, která proběhla bez komplikací. V současné době je v rekonvalescenci,“ vysvětlil producent filmu Adam Dvořák.

Film natáčený v Brně a v Praze režíruje Marta Ferencová, která stojí za úspěšnými snímky Všechno nebo nic a Příliš osobní známost. Příběh vypráví různé osudy několika mužů a žen, jejichž řešení přichází přímo na Štědrý den. Film dorazí do kin na podzim příštího roku.

Režisérka Beata Parkanová natáčí dobové drama Slovo z konce 60. let s Martinem Fingerem a Gabrielou Mikulkovou v hlavních rolích. Rodina ústřední manželské dvojice filmu žije na menším městě, tvůrci ho proto natáčeli v Litomyšli, Třebíči nebo ve Svitavách. Začátkem roku 2021 se filmaři přesunou na Slovensko. Premiéra v kinech je v plánu na jaro 2022.

Režisérka Parkanová si Slovo jako scenáristka sama napsala. Vypráví příběh manželů, kteří si dali slovo, že budou stát při sobě v časech dobrých i zlých. Slíbili si, že budou mít pevné postoje a nepřekročí určité morální a společenské hranice. Doba a okolí je ale vystavuje zkouškám, Václav odmítá vstoupit do komunistické strany a tlak, kterému je vystaven po srpnu 1968, ho dožene do psychiatrického ústavu. Dodržet dané slovo je pro ně stále složitější. „Scénář mě hned od prvního přečtení zaujal. Beatina drobnokresba všedních a zdánlivě nenápadných činností a promluv postav, které všichni známe z vlastních životů, mě nepřestává udivovat. V jejích příbězích se velká dramata odehrávají spíš skrytě a v tichu, ale o to víc s citlivým divákem zamávají,“ podotkl k filmu Finger.

Reklama

Související témata:

Doporučované