Hlavní obsah

Prahou prošly masky odkazující na covidovou pandemii

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Prahou prošel satirický karnevalový průvod Sametové posvícení. Letošním tématem byly mutace. Masky odkazovaly jak k podobě zmutovaných virů, tak i k dopadům pandemie covidu-19 na společnost a problémům, které to zvýraznilo.

Článek

Devátý ročník akce se letos kvůli koronaviru odehrál v komorním duchu. Průvod čítal dvě desítky lidí, běžně jich bývají stovky. Přesto budil velkou pozornost kolemjdoucích.

Masky se sešly na Kampě. Po defilé prošly přes Karlův most, Smetanovo nábřeží a Národní třídu, akce skončila před 18:00 na Staroměstském náměstí. Členové průvodu svými maskami pravidelně odkazují k různým palčivým problémům společnosti. Letošním ústředním objektem byla ‚Discovid koule‘.

Právě hlavní maska poutala největší zájem přihlížejících. Šlo o velkou stříbrnou hrající a mluvící kouli připomínající virus. „Mám pocit, že momentální situace kolem covidu představuje takovou trochu nedůstojnou až devadesátkovou diskotéku,“ řekl ČTK Josef Kubec, jeden z výtvarníků, který se na masce podílel. Svět je podle něj plný témat, která je potřeba řešit. „Místo toho se tak nějak zmítáme a motáme už dlouho pouze kolem covidu, jako by ta ostatní témata neměla relevanci,“ uvedl.

Ostatní masky kolem koule tančily a představovaly například různé mutace. V průvodu byli třeba i kosmonauti symbolizující drobné živnostníky, kteří nyní musí hledat obživu na oběžné dráze. „Jsou tady matky samoživitelky, které se živí už jenom samy ze sebe. Jsou to taková torza mnoha jiných nápadů, které bychom mohli zrealizovat, ale to by nás muselo být víc,“ dodal Kubec. Další z účastnic si vzala masku nazvanou „home office mom“, jiná žena měla koňskou hlavu. „Měla jsem ji již při minulých ročnících, ale letos mi přišla příhodná, protože řada lidí má koňskou hlavu nasazenou a netuší, co je čeká,“ řekla.

Akci pořádala iniciativa Fór_um. Běžně se na ní podílejí zástupci řady občanských iniciativ a různých stupňů škol, kvůli epidemii však měla tentokrát tato spolupráce omezený rozsah.

Reklama

Související témata:

Doporučované