Hlavní obsah

Kladno není ghetto, rozhodl Středočeský kraj. A zrušil bezdoplatkovou zónu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Kladno podle krajského úřadu nemůže vyhlásit bezdoplatkovou zónu plošně.

Reklama

Středočeský krajský úřad zrušil kladenské opatření bránící vyplácení nových dávek na bydlení. Opatření z roku 2017 mělo omezit zneužívání dávek.

Článek

Podle úřadu nelze plochu území, kde opatření platí, vymezit obecně katastrálními územími, ale musí být jasně identifikována konkrétní místa se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, uvádí se na úřední desce Středočeského kraje.

Podobně jako Kladno řeší problém i Ústí nad Labem.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

V opatření také podle úřadu není splněna zákonná podmínka odůvodnění, v čem je spatřován zvýšený výskyt sociálně nežádoucích jevů na konkrétních místech. Radnice sice odkazovala na míru zadlužení, nadměrný počet ubytoven a počet exekučních řízení, ale ani jeden z uvedených jevů nelze podle krajského úřadu považovat za sociálně nežádoucí.

„Magistrát pominul celkový pokles trestné činnosti zejména v roce 2017,“ píše krajský úřad v odůvodnění svého rozhodnutí. Kladenský úřad podle něj také pochybil, když veřejnost nevyzval k podání připomínek k opatření.

V odůvodnění radnice odkazovala na míru zadlužení, nadměrný počet ubytoven a počet exekučních řízení. „Přitom ani jeden z uvedených jevů nelze považovat jako taková za sociálně nežádoucí,“ zmiňuje rozhodnutí o zrušení.

Záměr na vyhlášení opatření schválilo minulé vedení Kladna v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno). Obyvatelé města k němu dali řadu námitek, jako argumenty uváděli například prohloubení sociálního napětí, snížení atraktivity města pro investory nebo plošné stanovení na celém území města bez rozlišení situace v jednotlivých částech.

Volf tehdy uvedl, že opatřením lze omezit obchodování s dávkami nejen v ubytovnách, ale i v dalších nemovitostech ve městě.

„Od začátku říkám, že celé Kladno nemůže být vyloučenou lokalitou. Že je úsměvné, aby nějaké nařízení říkalo, že se doplatky na bydlení nemají vyplácet například na hřbitově, ve školách či školkách. Opatření chápu jako jediný aktuálně možný nástroj, jak zabránit stěhování z ubytoven za dávkami jinam, ale problematická místa se musí přesně identifikovat. To se teď v Kladně chystáme udělat,“ komentoval aktuální zrušení opatření úřadující primátor Kladna Dan Jiránek (ODS).

Ani pět měsíců po volbách ale ani Jiránkem vedená radnice opatření sama nezrušila nebo neupravila. Jednat o něm teď má v pondělí.

Vyhlášení oblastí se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů (vyloučených lokalit) umožňuje od roku 2017 novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. Na konci loňského roku zóny se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů, v nichž se novým žadatelům nevyplácejí doplatky na bydlení, na svém území vyhlásilo či se chystalo vyhlásit 88 obcí a měst v Česku.

Reklama

Doporučované