Hlavní obsah

Šance pro desítky tisíc lidí v exekucích. Webová stránka poradí, jestli nelze řízení zastavit

Je to šance pro desítky tisíc lidí v exekuci, říká Daniel Hůle, spoluautor aplikace.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Jednoduchý internetový formulář, který vytvořila organizace Člověk v tísni, pomůže dlužníkům zastavovat exekuce na základě rozhodčího nálezu.

Článek

Člověk v tísní spouští internetový portál s názvem Doložkomat (www.dolozkomat.cz), který umí vyhodnotit, jestli je exekuce platná, nebo naopak protiprávní a lze ji zastavit.

Doložkomat, jak už název napovídá, se zaměřuje na exekuční řízení na základě rozhodčích doložek, které jsou podle výroků Nejvyššího i Ústavního soudu neplatné.

„Když se budu držet při zemi, tak by Doložkomat mohl zastavit desítky tisíc, možná stovku tisíc exekucí,“ říká Daniel Hůle, jeden z autorů aplikace. Podle něj v současnosti o nezákonnosti exekucí ví všichni kromě samotného dlužníka.

Do této chvíle se dařilo podle Hůleho zastavovat tento typ exekucí jen velmi pozvolna, řádově šlo o stovky případů.

„Před pár měsíci bylo nepředstavitelné, že by si člověk dokázal takovou situaci vyřešit sám bez pomoci právníka,“ tvrdí Martin Kovalčík, mediální koordinátor Člověka v tísni.

Webové aplikaci k posouzení stačí čtyři základní údaje z úvěrové smlouvy – jméno původního věřitele, rok podpisu, datum vyhotovení rozhodčího nálezu a v některých případech jméno rozhodce. Automaticky pak webová stránka vyhodnotí, jestli má dlužník možnost se bránit, a rovnou připraví návrh na zastavení exekuce.

„Tento dokument pak dlužník vytiskne a pošle exekutorovi, který ho musí zpracovat,“ vysvětluje Daniel Hůle.

V případě, kdy si stránky nebudou jisté, navrhnou dlužníkovi návštěvu dluhové poradny. Doložkomat pracuje s exekucemi na základě rozhodčích nálezů z nesplacených spotřebitelských úvěrů a půjček.

„Samotný dluh zastavením exekuce nezaniká. Půjčené peníze bude muset dlužník pravděpodobně vrátit,“ dodává Daniel Hůle s tím, že věřitel může dluh znovu vymáhat.

Dluh se ale sníží o veškeré poplatky, které jsou spojené s protiprávní exekucí.

Reklama

Doporučované