Hlavní obsah

V celém Ústí nad Labem platí vyhláška pro vyloučené lokality. Město se stává bezdoplatkovou zónou

Ústí nad Labem se podle kritiků stává největším ghettem. Magistrát se brání, že jiný nástroj na boj s obchodníky s chudobou nemá.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Ústí nad Labem nemají noví obyvatelé od pondělka nárok na doplatek na bydlení. Podle kritiků se omezení dotkne i místních, kteří se chtějí jen přestěhovat.

Článek

Na celém území Ústí nad Labem jsou ode dneška tamní obyvatelé rozděleni na dvě skupiny. Ti, kteří se do města nově přistěhují, nebudou mít už nárok na vyplacení jedné ze sociálních dávek v hmotné nouzi. Konkrétně na vyplacení doplatku na bydlení.

Město v neobvykle velkém rozsahu vyhlásilo takzvanou bezdoplatkovou zónu. Jde o opatření, které bylo použito na řadě míst republiky. Zpravidla se pak používá jen na vytipované vyloučené lokality.

Magistrát tak chce bojovat s obchodníky s chudobou, kteří do svých bytů často stěhují nové nájemníky z jiných regionů.

„V neposlední řadě je možnost vydání opatření obecné povahy jedinou možností, jak hájit zájmy všech obyvatel města,“ hájí magistrát tento krok v dokumentu, který s opatřením vydal.

Upozorňuje tak na to, že město nemá příliš jiných nástrojů, jak problémům čelit.

Podle kritiků ale na vyhlášené opatření doplatí i senioři nebo matky samoživitelky, které se v rámci města pouze přestěhují. Například do menšího bytu, protože ten stávající už nezvládnou zaplatit.

Konkrétní doplatek na bydlení se vypočítává podle příjmů a nákladů domácnosti. Orientační průměrná částka jedné dávky vyplacené v prosinci z celostátních dat se pohybovala těsně pod čtyřmi tisíci korunami.

„Je to veliká ztráta v příjmech dotyčného člověka,” říká ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček. „Pokud nemá z čeho jiného to uhradit, jeho příjmy na to nestačí, ocitá se v bytové nouzi,“ popisuje.

Tomuto výkladu se ústecký magistrát brání. Opatření by podle něho nemělo na matky samoživitelky nebo seniory dopadnout.

„Úřad práce bude k takovým případům přistupovat velmi individuálně,“ tvrdí mluvčí magistrátu Romana Macová.

Zavedená opatření se vedle Institutu pro sociální inkluzi nepozdávají ani senátorce Renatě Chmelové, která proti bezdoplatkovým zónám iniciovala ústavní žalobu.

„Považuji to za krajině nezodpovědné, aby ve chvíli, kdy Ústavní soud nerozhodl o ústavnosti těchto zón, aby se to zavádělo – a ještě v celém městě,“ říká senátorka.

Podle nejčerstvějších informací úřadu práce Ústí nad Labem vyplatilo v únoru 1089 doplatků na bydlení. Loni v lednu jich bylo 1370.

V prosinci bylo vyplaceno podle dostupných statistik Ministerstva práce a sociálních věcí v České republice kolem 38 tisíc doplatků na bydlení. V roce 2017 se přitom vyplatilo 50 tisíc dávek.

Stát to vyšlo v roce 2018 na bezmála 1,9 miliardy korun. O rok dříve přitom na doplatcích na bydlení vyplatil přes 2,4 miliardy korun.

Reklama

Doporučované