Hlavní obsah

Klatovská nemocnice nabízí pro lidi s poškozením ledvin břišní dialýzu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nový typ péče pro pacienty s vážným poškozením ledvin, peritoneální neboli břišní dialýzu, nabízí Klatovská nemocnice. Pro nemocné s chronickým selháváním ledvin znamená úsporu času, větší pohodlí a možnost téměř normálně pracovat

Článek

Oproti běžnější hemodialýze je také šetrnější a organismem lépe tolerovaná. Klatovská nemocnice letos nabídla tuto péči třem lidem a mezi pacienty hledá další. Břišní dialýza přirozenějším způsobem nahrazuje funkci ledvin a pacient může pracovat, cestovat, nemá tak přísnou dietu. Na rozdíl od přístrojové hemodialýzy nemá například člověk s břišní dialýzou tak striktní omezení příjmu tekutin.

„Bohužel stále přibývá pacientů s vážnými poruchami ledvin, které když přestanou fungovat, neodvádí se z krve do moči a dále pak z těla ven nadbytečné a v podstatě toxické látky. Tito pacienti jsou pak závislí na dialýze, která se ale zatím u nás poskytuje převážně přístrojově a pacienti na ni musí jezdit třikrát týdně zpravidla do nemocnice, kde pak tráví včetně cesty šest až sedm hodin,“ popsal primář interního oddělení nemocnice Jan Vachek.

Přístrojová hemodialýza přímo očišťuje krev. U pacientů, kteří ji podstupují, se mohou časem objevit další zdravotní problémy, Naopak peritoneální dialýza funguje jinak a nemocný si ji po zaškolení provádí sám. Nemusí s sebou vozit žádný přístroj, hlavním vybavením jsou vaky se speciálním roztokem. „Pacient má do těla zavedený katétr. Tím si do dutiny břišní bezbolestně napustí tekutinu z vaku, která pak do sebe během několika hodin nasaje všechny nadbytečné látky a tělo tím vyčistí,“ vysvětlila lékařka dialyzačního pracoviště Kateřina Oulehle. Po několika hodinách se tekutina vypustí a do těla se opět vpraví nová, která očisťuje organismus další hodiny. Výměna roztoku, která trvá zhruba 20 minut, se provádí většinou čtyřikrát denně a lidé se mohou věnovat libovolné činnosti včetně fyzicky nenáročné práce, procházek a spaní.

V Česku podle Kokošky využívá peritoneální dialýzu zhruba 300 pacientů z téměř 6000 dialyzovaných. Například v zemích, kde jsou mezi městy velké vzdálenosti, jako je třeba Austrálie, Norsko či Švédsko, je poměr břišní a přístrojové dialýzy téměř vyrovnaný. Ne každý je ale pro tento typ vhodný. „Je vyžadována zručnost a větší soběstačnost. Při výběru se zohledňují, u kterých lidí tato metoda napomůže nejvíce udržet kvalitu života, jakou měli před zhoršením zdravotního stavu ledvin. Není úplně možné začít tuto léčbu u pacienta, který je dlouhodobým uživatelem hemodialýzy,“ uvedl Vachek. Výhodou podle něj je, že zatímco kapacita přístrojové dialýzy je omezena časem a počtem dialyzačních lůžek, kapacity břišní dialýzy jsou téměř neomezené,

Reklama

Související témata:

Doporučované