Hlavní obsah

Klaus mladší končí v politice. Důvody jsou osobní

Foto: Profimedia.cz

Václav Klaus mladší.

Reklama

aktualizováno •

Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nebude v příštích volbách kandidovat. Důvody jsou osobní.

Článek

Předseda strany Trikolóra Václav Klaus mladší nečekaně končí v politice. „Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity,“ uvedl na Facebooku.

Důvody jsou z drtivé většiny osobní, dodal politik. Strana podle něj co nejrychleji svolá celostátní sněm, na kterém se vzdá funkce předsedy. Už večer ale hnutí uvedlo, že jej do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková.

„Trikolóra dosáhla v krajských volbách cca 3,4 % hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, máme nějaké peníze na kampaň, ale něco nám chybí. Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti,“ napsal Klaus.

V prohlášení dodal, že si stojí za hodnotami, které hájil, ale „ztratil vtip, někdy rozvahu“. Připomněl, že v roce 2017 se mu těsně před volbami rozpadla rodina. „Pozitivní energii víceméně od té doby prostě nemám. Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení,“ dodal Klaus.

Exprezident Václav Klaus s rozhodnutím syna odejít z politiky nesouhlasí. „Prezident Klaus by odchod svého syna z politického života považoval za velkou ztrátu pro českou politiku. Pokusí se jej ještě přesvědčit, aby vše ještě uvážil. Mnoho lidí mu důvěřuje, včetně jeho otce,“ sdělil ČTK Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

O tom, že svá slova myslí vážně, svědčí i jeho rozhodnutí zrušit páteční účast v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách, kam byl pozván coby předseda parlamentní strany. „Dovoluji si zrušit naše páteční natáčení. Nedává žádný smysl - pozvěte někoho z místopředsedů Trikolóry,“ vzkázal redakci a odkázal na vyjádření na Facebooku.

Václav Klaus mladší byl poslancem za ODS, v roce 2019 byl pro názorový nesoulad vyloučen. Později založil stranu Trikolóra, která má v současné chvíli tři poslance. Kromě Klause jde o bývalou občanskou demokratku Zuzanu Majerovou Zahradníkovou a exčlenku SPD Terezu Hyťhovou.

Reklama

Doporučované