Hlavní obsah

„Je to proti zdravému rozumu,“ řekl Babiš ke Klausově návštěvě restaurace

Foto: Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy

Exprezident Václav Klaus se bez roušky objevil i na nedělní demonstraci na Staroměstském náměstí.

Reklama

aktualizováno •

Klaus opakovaně kritizuje vládní nařízení, která mají omezit šíření covidu-19.

Článek

Premiér Andrej Babiš kritizoval exprezidenta Václava Klause, který v úterý strávil více než hodinu v uzavřené restauraci v Praze a neměl roušku. „Nerozumím tomu. Je to proti zdravému rozumu. Není dobře, aby taková osobnost chodila na demonstrace a říkala, že roušky jsou k ničemu. Všichni víme, že jsou potřeba. Tohle jednání mě překvapilo,“ řekl premiér.

Na Klausovu návštěvu restaurace upozornil deník Blesk. Restaurace jsou nyní kvůli šíření nemoci covid-19 uzavřené – povolen je jen výdej jídla přes okénko – a nošení ochrany úst a nosu je povinné. Personál podniku deníku řekl, že si Klaus šel pro jídlo a potřeboval si při tom zajít na toaletu.

Klaus přišel podle Blesku v úterý kolem poledne do restaurace Dejvická 34 v Praze 6. Čtenář deníku, který si šel do restaurace pro jídlo a při tom exprezidenta vyfotografoval, Blesku řekl, že Klaus bez roušky šel v restauraci hned do spodních prostor podniku. Vchod následně hlídali Klausovi osobní strážci. V podniku Klaus strávil asi hodinu a čtvrt.

„Pan Klaus je náš věrný zákazník a měl tu objednané jídlo s sebou do krabičky. Stavoval se u nás jen na toaletu,“ řekl Blesku manažer restaurace, který nechtěl uvést své jméno. Podle deníku si ale Klaus při odchodu z podniku žádné jídlo neodnášel. Institut Václava Klause situaci odmítl komentovat, uvedl Blesk.

„S příkazy a zákazy se nesmíme smiřovat"

Klaus opakovaně kritizuje vládní nařízení, která mají omezit šíření covidu-19. V neděli se například zúčastnil demonstrace odpůrců opatření v Praze. Podle snímků z akce ani při projevu k tisícovkám účastníků protestu či při fotografování s demonstranty neměl na sobě roušku.

Bývalý prezident si nemyslí, že má jeho jednání špatný vliv na veřejnost. „Je na každém člověku, ať si z mého chování vezme, co uzná za vhodné. Já nejsem ten, kdo káže vodu a pije víno, jako někteří politikové, kteří svou návštěvou restaurace porušili svá vlastní pravidla,“ sdělil dnes serveru Novinky.cz.

Dodal, že vládní pravidla od počátku kritizuje a je to od něj „jistá forma“ občanské neposlušnosti. „S existujícími, a stále prodlužovanými příkazy a zákazy se nesmíme smiřovat. Ve svobodné zemi má mít člověk právo jít, kam chce. Je-li mu to odpíráno, má se snažit posouvat hranice možného - ne jen pro sebe, ale pro všechny,“ dodal.

Porušení protiepidemických opatření se dopustili i další politici. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se například loni v říjnu v době uzavření restaurací zúčastnili schůzky s dalšími lidmi ve vyšehradské restauraci Rio's. Oba za to dostali pokutu 3 000 korun. Sankci dostala i restaurace, výše pokuty zatím není známa. Prymula následně odešel z postu ministra a Faltýnek rezignoval na post prvního místopředsedy vládního hnutí ANO.

Pokutu od pražského magistrátu dostali loni i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Oba porušili opatření proti covidu-19 tím, že si dali pivo. Kalousek ho vypil v uzavřené restauraci při čekání na jídlo a Jurečka na ulici. Výši pokuty tehdy magistrát nezveřejnil.

Reklama

Doporučované