Hlavní obsah

Klaus starší nemá na lidi vliv, rozhodli hygienici a dali mu nižší pokutu

Foto: Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy

Václav Klaus starší se objevuje bez roušky pravidelně.

Reklama

Exprezident jako veřejně známá osoba mohl dostat pokutu až do výše tří milionů korun. Hygienici mu vyměřili za nenasazenou roušku jen deset tisíc.

Článek

Psal se 28. říjen 2020. Exprezident Václav Klaus přišel před Obecní dům v Praze a vystoupil s projevem kritizujícím vládní opatření proti koronaviru. A neměl nasazenou roušku.

Hygienická stanice v Praze mu za to vyměřila pokutu 10 tisíc korun. Exprezident se proti rozhodnutí už ohradil a podal odpor.

Hrozila mu však mnohem vyšší pokuta. A to až do výše tří milionů korun kvůli tomu, že je veřejně známou osobou, upozornil iRozhlas.cz, který získal písemný příkaz, jímž hygienici pokutu vyměřili.

„HSHMP (Hygienická stanice hlavního města Prahy, pozn. red.) shledala, že obviněný spáchal přestupek úmyslně, jelikož svým jednáním chtěl porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, když neměl zakrytá ústa a nos žádným ochranným prostředkem,“ stojí v dokumentu.

A zároveň se hygienici i vypořádali s tím, jak je to s Klausovým vlivem na občany.

„HSHMP přihlédla k tomu, že u obviněného jakožto u veřejně známé osobnosti je dána vyšší míra možnosti ovlivnit veřejné mínění obyvatelstva a s tím i související vnímání přijatého mimořádného opatření, což nepovažuje HSHMP vzhledem k platně vydanému a přijatému mimořádnému opatření za žádoucí. Nicméně tato skutečnost nebyla v řízení prokázána a správní orgán tento argument nezohlednil dále ve výši udělené sankce,“ stojí v příkazu.

Reklama

Doporučované