Hlavní obsah

Klausovi chybějí lídři pro Trikolóru. S ekonomikou mu bude pomáhat Ševčík z VŠE

Prostor 109 metrů nad zemí, v nejvyšší pražské budově, si Klaus vybral jako místo pro představení své nové strany.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Kamera pořadu Sněmovní 4 tentokrát byla i v zákulisí zrodu nové politické strany Václava Klause.

Článek

Tento týden ohlásil Václav Klaus mladší vznik svého nového politického hnutí s názvem Trikolóra. Akce ve 27. patře City Tower, nejvyšší budově v Praze, přitáhla ohromnou mediální pozornost.

I přesto, že Trikolóra zatím nezveřejnila podrobný program, ale jen tři pilíře s ústředním mottem Vraťme lidem jejich zemi. Ale především: u zrodu chyběla významná jména – poslanci, senátoři a starostové – která přitom Klaus dopředu avizoval.

Teď je bude muset shánět během letních prázdnin, aby je mohl představit v září na plánovaném prvním stranickém sjezdu, kde chce schvalovat podrobný program. Jinak bude mimo jiné čelit výhradám, že je sólista, neumí dohromady dát tým a Trikolóra je hnutím jednoho muže.

Klausovi se zatím povedlo „ulovit“ jako spoluautora ekonomického programu Miroslava Ševčíka, proděkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze. Tedy muže, jehož část akademické obce kritizuje a v minulosti dokonce někteří učitelé po sporech s ním školu opustili.

Hned v úvodu se tak ukázala Klausova největší slabina: Zatím nedokáže pro svou cestu a názory nadchnout významné stoupence. To se mu vlastně nepodařilo ani v ODS, kde sice byl hodně vidět a slyšet, ale žádné vnitrostranické křídlo za sebou nezformoval.

V pondělí, na startovním výstřelu, se na Trikolóru přišly podívat přes dvě stovky fanoušků. Mezi nimi především odpadlíci z různých stran, kde se v nich nedokázali výrazněji prosadit.

A pak plejáda bývalých politiků. Z ODS tu byli například bývalý mluvčí Klause seniora Václav Musílek nebo bývalí poslanci Juraj Raninec s Evou Dundáčkovou či zlínský exhejtman Libor Lukáš. Zástupy exposlanců z jiných partají doplnili Zdeněk Koudelka (ČSSD) a Bohuslav Chalupa (ANO).

Ze současných politiků poslali zdravici senátoři Jaroslav Zeman a Ivo Valenta. Ale jen písemně, ani oni nedorazili osobně, vstup do Trikolóry neohlásili a nepostavili se s Klausem na pódium.

Zakladatel a lídr byl spokojený, jako by o recyklaci starých tváří nestál. „Akce se povedla. Kdybych měl jmenovat dva politické nováčky, kteří ukázali talent, řeknu Tomáš Grygar a Natálie Vachatová,“ upozorňoval Klaus na dva kolegy z přípravného výboru – olomouckého právníka a soudní tlumočnici.

Reklama

Doporučované