Hlavní obsah

KLDR hrozí útokem na Guam, rakety by dopadly za 18 minut. Trump mluví o ohnivé zlobě

Přesný plán musí potvrdit severokorejský vůdce Kim Čong-unVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Raketa Hwasong-12 by podle Severokorejců mohla doletět ke Guamu za 18 minut.

Článek

Severní Korea pohrozila, že do poloviny srpna připraví plán pro raketový útok na americký tichomořský ostrov Guam, o konečném provedení plánu rozhodne podle oficiálního vyjádření vůdce Kim Čong-un. KLDR tím dále vyhrotila slovní přestřelku s USA, v níž obě strany používají nejsilnější výrazy za dlouhá léta. Slova prezidenta USA Donalda Trumpa o možnostech amerického jaderného útoku Pchjongjang označil za „snůšku nesmyslů“.

Jeden ze severokorejských generálů v prohlášení zveřejněném oficiální agenturou KCNA podrobně popsal možný útok na ostrov ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3 356 kilometrech, které urazí za 1 065 sekund, budou u Guamu.

Pchjongjang reagoval na Trumpova slova o tom, že pokud bude KLDR Spojeným státům vyhrožovat, narazí na „ohnivou zlobu, jakou svět neviděl“. „Rozumný dialog s tímhle chlápkem zbaveným rozumu není možný, na něj platí jen nejhrubší síla,“ stojí v severokorejském prohlášení na Trumpovu adresu.

KLDR již o možnosti útoku na Guam hovořila dříve, takto podrobně však plán ohrožení ostrova s více než 160 tisíci obyvateli dosud nepopsala.

Na Guamu se ve středu zastavil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který se pokusil zmírnit Trumpova slova a zlehčit rétorické výpady posledních dnů. Američanům vzkázal, že mohou v noci klidně spát.

Kam až se svými raketami KLDR může dostřelit?Video: Reuters, AP

Reklama

Doporučované