Hlavní obsah

Komunistická KLDR vypálila další raketu. Zasáhne New York, hrozí

Nová raketa KLDR by mohla doletět až do Spojených státůVideo: Reuters, AP, Ruptly

 

Reklama

Severní Korea vystřelila další vojenskou hlavici. Prezident USA v reakci oznámil, že Spojené státy „podniknou veškeré kroky”.

Článek

V pořadí již čtrnáctý raketový test podnikla Severní Korea. Raketa tentokrát letěla 47 minut a 12 vteřin v nadmořské výšce 3,724 km a dopadla do japonských vod.

KLDR označila test za „přísné varování”. Podle tvrzení totalitní země - k němuž se přiklánějí i někteří vojenští experti - nejnovější data ukazují, že korejská balistická střela by díky svému doletu mohla zasáhnout i americký New York. 

List The Guardian uvedl, že nejnovější test je reakcí na přísnější sankce a opakované hrozby ze strany USA. Americký prezident Donald Trump považuje zkoušku za „bezohlednou a nebezpečnou”. Prohlásil, že Spojené státy podniknou veškeré kroky k zajištění své bezpečnosti a k ochraně spojenců v regionu.

Poslední vojenský test údajně sledoval přímo i severokorejský vůdce Kim Čong-un. Ten podle státní agentury KCNA prohlásil, že zkouška demonstrovala schopnost KLDR provést kdykoli překvapivý raketový útok v jakémkoli místě a prokázala, že celé území USA je na dostřel severokorejských raket.

Na páteční akci již reagovala Jižní Korea. Obnoví stavbu amerického protiraketového systému THAAD. 

Reklama

Doporučované