Hlavní obsah

Protiraketový systém THAAD se znovu osvědčil. Sestřelil raketu nad Aljaškou

Při testu zasáhl systém THAAD simulovaný cíl nad Aljaškou. ÚspěšněVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Test systému THAAD je již čtrnáctým úspěšným v pořadí. Kritici se obávají, že vede ke zbytečnému ozbrojování zemí.

Článek

Spojené státy americké provedly v úterý test protiraketové obrany systému THAAD. Ten úspěšně sestřelil simulovanou balistickou střelu středního doletu. Podle agentury Reuters jde o podobnou raketu, jakou vyvíjí Severní Korea.

Test proběhl v aljašském městě Kodiak. Americká Agentura protiraketové obrany ve svém prohlášení uvedla, že střela byla vypuštěna z letadla letícího severně od Havaje. Systém THAAD se skládá celkem z pěti hlavních komponentů - stíhačů, odpalovačů, radarů, jednotek protipožárního zabezpečení a podpůrných zařízení.

Ředitel Agentury protiraketové obrany Sam Greaves uvedl pro CNN, že zkouška nijak nesouvisí s nedávným testem mezikontinentální střely, který provedla Severní Korea. Eskalace jaderného programu Pchjongjangu však spustila bližší zkoumání účinnosti protiraketových obranných systémů.

Mezi největší odpůrce systému THAAD patří již zmiňovaná Severní Korea, Čína či Rusko. Tvrdí, že systém pouze podporuje ozbrojování zemí. Systém se potýkal s problémy i v Jižní Koreji. Rozmístění systému schválila bývala prezidentka Pak Kun-hje, její nástupce však výstavbu radaru zastavil. Nejprve chce prozkoumat vliv systému na životní prostředí.

Video: Jak zbrojí jednotlivé země světa a kolik do armádních rozpočtů investují

Nejvíce na armádu vydají Spojené státyVideo: Ruptly, Reuters, AP

Reklama

Doporučované