Hlavní obsah

Záběry Kimovy rakety. Američané mluví o vojenské reakci

Autentické záběry nejnovější balistické rakety KLDRVideo: Ruptly

 

Reklama

Američané přitvrdili postoj i v Radě bezpečnosti OSN, která o Severní Koreji mimořádně jednala.

Článek

Americké ministerstvo obrany podle agentury Reuters oznámilo, že Severní Korea v úterý vyzkoušela nový druh rakety, jaký nebyl ještě zaznamenán.

Střela byla odpálena z pohyblivé rampy, která byla poté opět stažena do depa. Odpálení střely můžete vidět i na videu v úvodu tohoto článku.

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová na mimořádném jednání Rady bezpečnosti uvedla, že Spojené státy jsou připraveny využít k odstrašení Severní Koreje všech svých kapacit, v případě potřeby i vojenských prostředků.

Rada bezpečnosti OSN se však v názoru na další postup vůči Severní Koreji rozdělila. Zatímco USA, Británie a Francie vyzvali k dalšímu přitvrzení opatření proti Pchjongjangu, Rusko a Čína, které mají také právo veta, naopak nabádaly k umírněnosti.

Moskva i Peking nicméně připustily, že KLDR porušila dosavadní sankce OSN. USA dokonce varovaly využitím vojenských prostředků, což Rusko i Čína odmítly.

Washington také pohrozil nepřímo Číně přerušením vzájemného obchodu, pokud Peking zcela nezakáže svým firmám styky s KLDR.

Video: Kam může doletět Kimova raketa

Kam až se svými raketami KLDR může dostřelit?Video: Reuters, AP

Severní Korea oznámila, že nově vyvinutá mezikontinentální raketa je schopna nést silnou jadernou hlavici. Pchjongjang tvrdí, že nyní je s to zasáhnout prakticky jakékoliv místo na Zemi.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis připustil, že by se KLDR mohlo podařit zasáhnout Aljašku. „Máme důvěru v naši obrannou kapacitu," upozornil však s tím, že severokorejské útočné možnosti jsou sice omezené, ale přece jen rostou.

Připomněl, že americká armáda v květnovém testu úspěšně poprvé sestřelila mezikontinentální raketu obrannou střelou. „Od začátku jsme usilovali o rozvinutí této schopnosti, abychom byli vždy o krok vpředu," dodal.

Pchjongjang je prý ještě hodně vzdálen tomu, aby takovou střelu byl s to vyzbrojit jadernou hlavicí.

Video: Americká a jihokorejská armáda také odpálily své rakety

USA odpověděly na test severokorejské raketyVideo: AP, Ruptly

Reklama

Doporučované