Hlavní obsah

KLDR podporuje terorismus, řekl Trump. Režim čekají nové sankce

Trump vrátil Severní Koreu na seznam podporovatelů terorismuVideo: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump vrátil Severní Koreu na seznam podporovatelů terorismu. Z toho ji odstranil v roce 2008 prezident George Bush mladší. Na režim Kim Čong-una tak budou uvaleny další sankce.

Článek

Trump v pondělí oznámil, že vrátí na seznam podporovatelů terorismu Severní Koreu. Severokorejský režim tak zasáhne nova vlna sankcí. Trump doufá, že toto gesto přinutí především ostatní státy, které se Severní Koreou stále ještě spolupracují, aby svůj postoj přehodnotily.

Součástí zapojení Severní Koreje do mezinárodního terorismu měly být podle amerického ministerstva zahraničí i vraždy na objednávku. Ministr Rex Tillerson proto zdůraznil, že Spojené státy žádají o pomoc v boji se severokorejským režimem i ostatní země. Rovněž uvedl, že nové sankce by měly zpomalit jaderné zbrojení Severní Koreje a přispět tak k mezinárodnímu míru. Podle Tillersona Severní Korea nemá naději na zlepšení ekonomické situace a rozvoj, dokud se nepřipojí k mezinárodnímu společenství.

Téma bezpečnosti a Severní Koreje rezonovalo již během Trumpova asijského turné, na kterém označil Severní Koreu za „vražedný” režim. Podobu nových sankcí americký prezident plánuje oznámit v příštích týdnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované