Hlavní obsah

KLDR provedla další test rakety. Okolní státy protestují

KLDR znovu testovala balistickou raketu.

 

Reklama

Nový jihokorejský prezident Mun Če-in test označil za nebezpečnou provokaci.

Článek

Severní Korea znovu otestovala podle jihokorejské agentury Jonhap balistickou raketu. Zkouška se uskutečnila v neděli ráno místního času, střela byla odpálena z odpalovacího střediska u města Kusong na severozápadě země. Nový jihokorejský prezident Mun Če-in, který je ve funkci teprve několik dní, test označil za „nebezpečnou provokaci".

Mluvčí americké tichomořské flotily sdělil, že Washington typ střely stále vyhodnocuje, neboť její dráha neodpovídala mezikontinentální balistické raketě. Střela podle něj dopadla do Japonského moře. Podle Bílého domu test nemohl potěšit Rusko, neboť raketa dopadla blíže k Rusku než k Japonsku.

Proti zkoušce ostře protestovalo i Tokio. Japonský premiér Šinzó Abe ji označil za nepřijatelnou, představuje podle něj vážnou hrozbu. Podle japonské ministryně obrany Tomomi Inadyové dosáhla raketa výšky více než 2000 kilometrů a mohla být novým typem balistické střely.

Kvůli testu spolu po telefonu hovořili japonský a jihokorejský ministr zahraničí a Abeho vrchní bezpečnostní poradce mluvil se svým americkým protějškem. „Budeme ohledně KLDR nadále blízce spolupracovat se Spojenými státy a Jižní Koreou," uvedl podle agentury Reuters japonský premiér Abe.

Američtí vládní činitelé v čele s prezidentem Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané v nezbytném případě přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, včetně vojenských. Trump nicméně v posledních dnech svůj tón mírnil a nedávno prohlásil, že by byl poctěn, kdyby se mohl sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Pchjongjang v sobotu oznámil, že je ochoten jednat se Spojenými státy, pokud nastanou patřičné podmínky.

Reklama

Doporučované