Hlavní obsah

KLDR využila pohublého Kima k propagandě

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce KLDR Kim Čong-un na snímku z června (vlevo) a z letošního ledna (vpravo).

Reklama

Lidé v Severní Koreji jsou prý zdrcení z toho, jak moc Kim Čong-un, vůdce této izolované komunistické země, v poslední době zhubl. Pozorovatelé se domnívají, že jde o součást propagandy.

Článek

Severokorejská televize odvysílala minulý týden záběry tamního vůdce, které poukazují na jeho úbytek váhy. „Vidět váženého generálního tajemníka (Kim Čong-una) vychrtlého láme lidem srdce,“ řekl jistý muž v rozhovoru, který v pátek odvysílala severokorejská televize KRT. „Všichni jsme začali plakat,“ uvedl dále.

Reportáž KRT také ukázala obyvatele Pchjongjangu, jak na velké obrazovce umístěné na ulici sledují koncert, kterého se Kim zúčastnil se stranickými činiteli. I z ní bylo patrné, že Kim Čong-un viditelně zhubl.

Zdravotní stav severokorejského vůdce, ale i jeho soukromí bylo v médiích přitom dosud tabu. O přesném datu narození a počtu potomků se tak například jen spekuluje, podobně i o příčinách toho, kdy se na dlouhou dobu několikrát stáhl z veřejného vystupování.

O to víc překvapující byla pro pozorovatele i zahraniční média právě reportáž, kde se diskutuje o vůdcově váze. Pchjongjang důvod, proč demonstroval v televizi úbytek váhy severokorejského vůdce, neodůvodnil. Ani pozorovatelé nemají zcela jasno. Uvádí nicméně, že by mohlo jít o součást tamní propagandy ve prospěch lídra v době, kdy zemi svírá ekonomická i potravinová krize.

Vedoucí centra One Korea Kwak Gil Seob uvedl pro britskou BBC, že Pchjongjang „nikdy nedovolí zveřejnění negativních zpráv kolem Kim Čong-una - což znamená, že záznam byl vysílán, aby ukázal, že Kim Čong-un hubne sám“. Dodává, že vůdce má působit jako člověk oddaný lidem až do té míry, že pracuje „ve dne v noci“, až tak, že z toho hubne.

Podle serveru Al-Džazíra měl být úbytek váhy Kim Čong-una pokusem získat podporu lidí poté, co se země potýká s dopady covidu-19, sankcemi kvůli jadernému programu a přírodním katastrofám. Analytici uvádí, že Pchjongjang chce vůdce vyobrazit jako „oddaného a pracovitého“. „Poselství, které Pchjongjang vysílá, je, že Kim je vůdce, který velmi tvrdě pracuje pro svůj lid, a to i do té míry, že přeskočí jídlo a zhubne,“ řekl výzkumný pracovník a severokorejský přeběhlík Ahn Chan-il tiskové agentuře AFP.

Loni se dohady ohledně zdraví Kim Čong-una objevily vzápětí poté, co se 15. dubna neukázal na oslavách narozenin zakladatele Severní Koreje Kim Ir-sena. Na veřejnosti se pak znovu ukázal začátkem května. O možných zdravotních problémech či dokonce o smrti severokorejského diktátora se hojně spekulovalo už v roce 2014, kdy se Kim na veřejnosti neobjevil dokonce 40 dní.

170 cm vysoký Kim Čong-un shodil podle odhadů serveru Al-Džazíra z dřívějších 140 kilo 10 až 20 kilo.

Reklama

Doporučované