Hlavní obsah

Klekat, či neklekat. V Anglii už podpora BLM před fotbalovými zápasy skřípe

Foto: Profimedia.cz

Hráči Millwallu (v růžovém) a Derby County těsně před výkopem sobotního zápasu Championship.

Reklama

Debata, kterou vyvolali fanoušci druholigového anglického Millwallu, rozdělila i vládu Borise Johnsona. Bučení na klečící hráče se už ale opakovat nebude - v dalším zápase budou fotbalisté proti rasismu protestovat jinak.

Článek

Anglická (nejen) fotbalová veřejnost má nové téma. Kupodivu nejde o vedení Premier League nebo o vystoupení anglických týmů v Lize mistrů, ale o fanoušky jiholondýnského týmu Millwall. Ti minulý víkend vybučeli vlastní hráče, kteří před zápasem s Derby County poklekli, aby vyjádřili odpor k rasismu a podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Zápas s Derby County byl prvním po delší době, na který mohli fanoušci Millwallu v době pandemie přijít. Začátek utkání ale zastínil celý jeho průběh: ve chvíli, kdy hráči obou mužstev poklekli, se ozvalo ohlušující bučení a pískání. Obránce Millwallu Mahlon Romeo po zápase fanoušky obvinil ze šíření nenávisti a řekl, že z jejich strany cítil neúctu.

„Dnešní zápas se pro mě stal nepodstatným. Fanoušci mohli znovu přijít, na což se celý tým těšil. Ve společnosti je ale problém, a tím problémem je rasismus,“ řekl hráč listu South London Press. Fanoušci, kteří pískali a bučeli, podle něj projevili neúctu i vůči celému klubu. „Bučeli a odsuzovali tak mírumilovné gesto, které se zavedlo, aby upozornilo, bojovalo a zastavilo jakékoliv projevy rasismu a diskriminace. O tom to celé gesto je,“ řekl novinářům rozhořčený hráč, který má sám tmavou pleť.

Politika, nebo gesto proti diskriminaci?

Chování vlastních fanoušků odsoudil i další hráč týmu, útočník Colin Kazim-Richards. Ten na rozdíl od svých spoluhráčů nepoklekl, ale zůstal stát se vztyčenou rukou sevřenou v pěst. Sobotní incident označil za „naprostou ostudu“.

Pokrytectví UEFA

Evropská fotbalová asociace sice pravidelně pořádá kampaně proti rasismu, vyšší pokuty vůči klubům ale často padají v případech, kdy se fanoušci vymezí právě vůči ní. Legia Varšava tak dostala před třemi lety pokutu 35 tisíc eur za to, že fanoušci rozvinuli obří plakát naznačující, že funkcionáři UEFA jsou prasata. Stejný klub pak čelil problémům i kvůli choreu připomínajícímu výročí varšavského povstání, jehož autoři vypichovali německé zabíjení Poláků, včetně dětí.

Když ale fanoušci Černé Hory v roce 2018 rasisticky uráželi v kvalifikaci hráče Anglie, pokutu dostali Černohorci zhruba poloviční než Legia.

K hráčům se přidalo i vedení Millwallu. Trenér klubu Gary Rowett byl zklamaný z toho, že bučení zastínilo fakt, že po dlouhé době mohli na stadion přijít fanoušci. „Klub se obrovsky snaží bojovat proti rasismu, pracujeme na tom v rámci komunity a vidíme i pozitivní výsledky… Jsem samozřejmě zklamaný,“ řekl televizi Sky Sports. Rowett se vyjádřil i k samotnému poklekávání, které mezi některými fanoušky vzbuzuje vášně: „Je to vzkaz politický, nebo proti diskriminaci? Hráči vystoupili a řekli, že nepodporují jeho politický aspekt, ale že podporují boj proti diskriminaci, to děláme my všichni,“ dodal.

Podobný postoj k věci má i dočasný manažer sobotního soupeře, bývalý anglický reprezentant Wayne Rooney. Ten prohlásil, že po tom, všem, co se stalo za poslední měsíce, ho chování fanoušků překvapilo. „Nechci o tom moc mluvit, my všichni v Derby County ale samozřejmě poklekáme a takové chování nikdo neomlouvá.“

Ministři se při hodnocení incidentu neshodli

Fanoušci Millwallu nebyli jediní, kdo v sobotu na své hráče bučel. Stejné chování předvedli i hráči Colchesteru, týmu ze čtvrté ligy, v utkání proti Grimsby Town. O bučení po zápase tweetoval hráč domácích Callum Harriot, který vyjádřil zklamání a chování fanoušků na stadionu pro tisíc lidí označil za směšné. Chování fandů odsoudilo i vedení klubu.

Postoj k poklekávání rozděluje nejen část společnosti, ale i britskou vládu. Zatímco člen kabinetu James Cleverly sobotní bučení odsoudil, ministr pro životní prostředí George Eustice to odmítl. Hnutí Black Lives Matter je podle něj „politické hnutí, které se liší od toho, čemu většina z nás věří“. Eustice za svůj postoj sklidil značnou kritiku, zastat se ho nakonec musel i sám Cleverly s tím, že vyjádření kolegy bylo špatně pochopeno.

V neděli pak vydalo své stanovisko sdružení fanoušků Millwallu. Tvrdí v něm, že bučení nebylo míněno rasisticky, ale vyjádřilo odpor fanoušků vůči politické ideologii hnutí BLM (Black Lives Matter). V prohlášení autoři připomínali útoky na sochy Winstona Churchilla, kterých se aktivisté BLM dopustili. Fanoušci ale zároveň uznali, že jsou si vědomi faktu, že část veřejnosti bučení odsuzuje a považuje je kvůli němu za rasisty.

Spojené ruce místo pokleknutí

Fanoušci Millwallu také připomněli, že podobné bučení nikdy v minulosti nezaznívalo při jiných antidiskriminačních či antirasistických kampaních, které na stadionech probíhaly. Faktem nicméně je, že právě Millwall patří k týmům, který je na ostrovech neblaze proslulý svými chuligány.

Chování fandů Millwallu odsoudila v prohlášení Fotbalová asociace a vedení fotbalové ligy. Samotní hráči vydali prohlášení, v němž naznačili, že v poklekávání před zápasy budou pokračovat. Podporu hnutí BLM ostatně vyjádřili i hráči Premier League, kteří nastoupili k prvnímu zápasu sezony s nápisem Black Lives Matter na zádech místo jmenovky. V dalších zápasech pak nastupovali s logem BLM na dresech.

V příštím zápasu Millwallu s dalším londýnským týmem Queens Park Rangers už zřejmě k podobnému incidentu nedojde. Oba kluby se totiž dohodly, že hráči vyjádří svůj odpor vůči rasismu a diskriminaci tak, že se chytí za ruce. Vedení Millwallu zároveň fanoušky požádalo, aby respektovali ty hráče, kteří se rozhodnou k opětovnému pokleku. Millwall také oznámil, že fanouškům, kteří se dopustí jakýchkoliv rasistických gest, doživotně zakáže vstup na stadion.

Reklama

Doporučované