Hlavní obsah

Datová analýza: Jak brání Češi ve West Hamu?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Reprezentanti Vladimír Coufal s Tomášem Součkem v družném rozhovoru při tréninku svého West Hamu United.

Reklama

Článek

Nejnovější epizoda Angličana patří datové analýze dění v Premier League. Do nejmenších detailů pitvá North London Derby a nechybí pohled na české a slovenské hráče na britských ostrovech.

Zakladatel a šéf datové společnosti 11Hacks Jakub Dobiáš dorazil do studia vyzbrojen nejen dobrou náladou vyplývající z vítězství jeho Manchesteru United na hřišti West Hamu, ale také fasciklem zajímavých dat o dosavadním průběhu letošní sezony Premier League.

Z nich se dá vyčíst, že Kladiváři s hojně využívanými a velmi dobře hrajícími Čechy Coufalem a Součkem brání vůbec nejhlouběji ze všech týmů nejvyšší anglické soutěže. Hned za Burnley (39,29 %), za něž nastupuje, nebo vlastně příliš nenastupuje další český reprezentant Matěj Vydra, má West Ham druhé nejnižší procento držení míče (39,31 %). Za Aston Villou a Leedsem jsou ale Hammers třetí nejlepší v protiútocích, což přesně koresponduje s jejich herní filozofií.

Jakub Dobiáš příliš nepotěšil dalšího hosta ve studiu, fotbalového experta Seznam Zpráv Luďka Mádla, jehož srdce hoří pro letos slaboučký Arsenal. Když poměříme číslo vyjadřující očekávané branky, které by tým měl vstřelit (xG), a číslo branek, jež by měl naopak inkasovat (xGa), krčí se Gunners na 13. místě datové tabulky. V té reálné jsou svěřenci Mikela Artety dokonce až na příčce patnácté.

„Arsenal je dlouhodobě špatně vedený klub, který přehnaně investuje do hráčů bez resale value, tedy hodnoty vyplývající z dalšího možného prodeje. Místo dlouhodobé strategie řeší záplaty, ovšem Gunners nebyli nikdy na úrovni Liverpoolu, že by zalepení jednoho místa zvedlo celý tým. Měli by mnohem víc jít po několika investicích za rozumné peníze,“ nešetří kritikou Dobiáš.

Detailnímu rozboru neuniklo slavné severolondýnské derby, které v poměru 2:0 opanoval Tottenham Hotspur, jehož barvy v podcastu hájí jeho autor Jiří Hošek. Ten si pochvaloval další skvěle takticky zvládnutý výkon Spurs, jejichž nedávno ještě prostupnou obranu změnil kouč José Mourinho k nepoznání.

„Tottenham už 394 minut nedostal v lize gól. A to ještě ten poslední inkasovaný od Tariqa Lampteyho z Brightonu neměl platit pro jasný faul na Højbjerga. Kdo by si býval pomyslel, že proti Manchesteru City, Chelsea a Arsenalu udrží Spurs pokaždé čisté konto. A nejen to, na Huga Llorise šlo jen 10 střel a vesměs to nebyly rány z vyložených pozic,“ všímá si Hošek.

Čísla víkendu v Premier League

- Raheem Sterling získal pro své týmy už 20. penaltu, což je nový absolutní rekord nejvyšší anglické soutěže od doby, co se jmenuje Premier League.

- Od svého prvního zápasu za Manchester United v únoru 2020 zaznamenal Bruno Fernandes 22 gólů a 14 asistencí ve 38 zápasech napříč všemi soutěžemi. To je o 5 víc než jakýkoli jiný hráč Premier League.

- Po 271 dnech se v Premier League do hlediště vrátili diváci – zatím ne všude, byla jich hrstka, ale byli slyšet!

- 11. gólem do sítě Arsenalu se Harry Kane stal nejlepším střelcem severolondýnského derby.

- Hodnota xG 4,1 v podání Chelsea proti Leedsu byla nejvyšším číslem očekávaných gólů v dosavadním průběhu sezony.

- Poprvé od dubna 2005 nevystřídal trenér Manchesteru City v ligovém zápase ani jednoho jediného hráče.

„Artetova strategie použít 54 centrů je náhodné klikání tlačítek. Aby byly centry dobrou strategií, musí být natrénované. Arteta je rozhodně talentovaný, ale zatím je zahleděný do jedné fáze hry – a tou je rozehrávka,“ prohlásil v podcastu Seznam Zpráv Jakub Dobiáš. Luděk Mádl podtrhl útočnou bezzubost svých oblíbenců a netajil se tím, že po severolondýnském derby už o Mikelu Artetovi na lavičce začal pochybovat.

V Angličanovi se také rozhořela debata o tom, na jaké výrazy a fráze ze slovníku fotbalových novinářů je kdo alergický. Jaké fotbalové floskule tahají za uši vás? Podělte se s námi i vy o slovní spojení, ze kterých vám naskakuje vyrážka.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi.

Reklama

Doporučované