Hlavní obsah

Policie připravila mapu kriminality. Jak je na tom váš region?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Kde se v Česku nejvíc krade, bourá nebo podvádí? Policie zveřejnila podrobnou mapu kriminality v republice. Vyplývá z ní, že v listopadu na tom byl nejhůře Moravskoslezský kraj, naopak nejméně se zločinu dařilo na Pardubicku.

Článek

Nejvíce trestných činů a přestupků evidovali policisté v listopadu v Moravskoslezském kraji, konkrétně přes 13 tisíc. Praha a Středočeský kraj mají svorně přes 11 tisíc. Naopak, obrazně řečeno, nejméně práce měli policisté v Pardubickém kraji. Vyplývá to z nové mapy, kterou zajišťuje a aktualizuje policie.

Po přepočtení na počet obyvatel však vypadá mapa jinak. Na tisíc obyvatel bylo v listopadu nejvíce zločinů a přestupků v Karlovarském kraji, konkrétně 16. Druhá je Vysočina a až na třetím místě východní region, který v absolutních hodnotách vede, tedy Moravskoslezský. Pardubický kraj si své postavení nejklidnější oblasti udržel i po přepočtu.

Ve většině krajů se počet případů zvýšil– čísla klesla pouze v Praze, Jihočeském, Libereckém, Pardubickém a Olomouckém kraji. Největší nárůst zaznamenal Moravskoslezský a Zlínský region.

Z mapy je možné také vyčíst jednotlivé kategorie. Například nejvíce dopravních nehod se v listopadu stalo ve Středočeském kraji, nejméně bourali řidiči na Vysočině a v Královéhradeckém kraji. Za celý měsíc v nich policisté evidovali po jedné nehodě. Středočeši „vedou“ také v počtu případů toxikomanie nebo požárů a výbuchů. Nejvíce přestupků proběhlo v Moravskoslezském kraji, přes 12 tisíc.

Mapu si můžete prohlédnout níže. Legenda se dá skrýt kliknutím na tlačítko v pravém horním rohu. Větší velikost najdete zde.

K dispozici jsou zatím data pro vybrané obce. Po dokončení pilotního provozu Ministerstvo vnitra a státní policie projekt vyhodnotí a výstupy upraví podle zkušeností a podnětů.

Reklama

Doporučované