Hlavní obsah

Peníze z korupce šly Faltýnkovi, tvrdí klíčový svědek v kauze Stoka

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Jaroslav Faltýnek

Reklama

aktualizováno •

Policejní nahrávka trvá něco přes hodinu. Detektivy vedla ke klíčovým zjištěním v kauze Stoka. V té rozkryli korupční vazby vlivných politiků a stavebníků na Brně-středu. Důležitý záznam ve čtvrtek zazněl u Krajského soudu v Brně.

Článek

Jedenáct lidí a dvě firmy v hlavní větvi Stoky čelí obžalobě, že v centrální městské části zmanipulovali stavební zakázky za půl miliardy korun. Na úplatcích si podle spisu rozdělili téměř padesát milionů korun.

Aktéři soudního jednání se skrze záznam přenesli do října roku 2016. Prostorové odposlechy policistů v obchodním centru IBC zaznamenaly rozhovor mezi podnikatelem Samanem El-Talabanim a tehdejším místostarostou městské části Brno-střed Jiřím Švachulou (dříve ANO). V kavárně Lavazza se hádali ohledně rozdělování peněz.

Provize z brněnských veřejných zakázek podle nahrávky plynuly také „Efkům“. Kriminalisté za přezdívky dosadili skutečná jména – dvojku hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího, který seděl ve vedení městské společnosti Teplárny Brno. To ve čtvrtek u soudu potvrdil také El-Talabani. „Jsou to Faltýnci. Mluvili jsme o nich.“ Ti v kauze obviněni nejsou, sami zapojení do korupční pavučiny označili za nesmysl. Ve čtvrtek obhajoba navrhla soudkyni Jaroslavě Bartošové vyslechnout jako svědka právě Faltýnka mladšího.

Předseda poslaneckého klubu ANO se svým synem byl na nahrávce zmíněn ještě jednou. „Že jsi okradl Faltýnky a že jsi jim dal třicet procent místo těch padesáti, jak jste se domluvili. Tak toto vykládá Trunečka o tobě, aby se ochránil,“ zaznělo z úst El-Talabaniho.

Foto: ČTK

V kauze uplácení na radnici Brna-středu figuruje jedenáct obžalovaných lidí a dvě firmy. Na snímku eskorta přivádí Jiřího Švachulu.

Obžalovaní v kauze Stoka

Jiří Švachula - bývalý vlivný politik ANO, exmístostarosta Brna-středu. Podle obžaloby vedl organizovanou skupinu, ovlivnil stovky stavebních zakázek a rozděloval úplatky mezi komplice. Měli takto získat 47 milionů korun. Vinu u soudu popřel.

Saman El-Talabani - brněnský podnikatel iráckého původu. Klíčový svědek, usiluje o status spolupracujícího obviněného. Odsouzen v jiné kauze obřích daňových úniků, policii na Stoku navedl. Měl vazby na politiky, podle obžaloby vybíral úplatky na Brně-středu i v městských částech.

Petr Liškutin - bývalý člen ANO a šéf investičního odboru na Brně-středu, bývalý místostarosta brněnských Ivanovic. Podle svědectví se podílel na machinaci zakázek, vinu popírá.

Petr Kosmák - bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části. Měl vliv na stovky řemeslnických prací. U soudu se přiznal, že od firem úplatky vybíral. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Lubomír Smolka - podnikatel ve stavebnictví, spolumajitel obžalované firmy Kros-stav. U soudu se přiznal, že pomohl vytipovat firmy, které se budou účastnit zmanipulovaných řízení na opravy obecních domů. Policii řekl o údajné korupci v městských firmách.

Pavel Ovčarčin - podnikatel, který působil jako „pošťák“ – předával neveřejné informace o zakázkách. Společník Samana El-Talabaniho. Před soudem stál také v kauze obřích daňových úniků. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Petr Kalášek - podnikatel, podle obžaloby vybíral úplatky. Vinu popírá.

Ivan Trunečka - podnikatel. Jeho společnosti získávaly stamilionové zakázky v městské firmě Teplárny Brno, kde seděl ve vedení syn dvojky ANO Jaroslava Faltýnka – Jiří. Také jeho policie podezřívá, ale trestně nestíhá. Trunečka vinu odmítá.

Jiří Hos - vlivný brněnský politik a dlouholetý člen ODS. Podle svědectví obžalovaných pomáhal s výběrem firem u některých zmanipulovaných zakázek.

Michal Unzeitig - podnikatel, který měl předat úplatek. Podle policie nebyl součástí zločinecké skupiny.

Luboš Krejčí - podnikatel, který se svou společností podle obžaloby manipuloval s veřejnými zakázkami, ale neměl být součástí zločinecké skupiny. Vinu popírá.

Kros-stav, UNO - stavební společnosti, které byly podle obžaloby zapojené do „cinklých“ výběrových řízení a získávaly různé zakázky.

Státní zástupkyně Jana Vítková se jej ve čtvrtek zeptala, jak o dohodě Faltýnků se Švachulou věděl. „Mám to od pana Kaláška, jiný zdroj jsem k této věci neměl,“ uvedl El-Talabani. Podnikatel Petr Kalášek podle obžaloby vybíral od šéfů stavebních firem úplatky.

K nahrávce se u soudu vyjádřili Švachula i El-Talabani, který vypovídá jako spolupracující obviněný. Švachula tvrdil, že jednal ze strachu před podnikatelem. „Před tímto setkáním jsem byl od pana El-Talabaniho pod velkým tlakem. Snažil se mě kontaktovat, posílal mi vzkazy přes jiné lidi a vyhrožoval mé rodině. Během rozhovoru jsem měl velký strach a z nahrávky je jasné, že témata určoval El-Talabani, kterému šlo o peníze,“ vysvětlil Švachula. Po schůzce vybral z účtů 3 miliony, jež podnikateli předal jako „výplatu“ za jeho služby při získávání úplatků.

Druhý účastník schůzky ale celou věc vidí opačně. „Schůzku jsem neinicioval já, ale pan Švachula. Celý tento hovor se týkal úplatků při zadávání veřejných zakázek na Brně-středu, Správy nemovitostí městské části Brno-střed a hlavně vybírání úplatků z Tepláren Brno,“ uvedl El-Talabani.

U soudu ve čtvrtek rozkryl fungování celého systému vybírání a rozdělování úplatků, na kterém se podíleli i podnikatelé Ivan Trunečka, Pavel Ovčarčin a Petr Kalášek. „Dohoda byla taková, že stavební firmy budou dávat úplatky za to, že na Brně-středu budou mít práce. Trunečka od nich vybíral peníze a prostřednictvím pana Kaláška a mě to šlo ke Švachulovi,“ řekl.

Podle jeho slov každému prostředníkovi náleželo 15 procent ze získané částky, zbytek bral Švachula. „Z každého milionu mu šlo 550 tisíc,“ dodal. U soudu už dříve zaznělo, že si skupina na úplatcích rozdělovala 10 až 15 procent z vysoutěžené ceny zakázky.

Co také zaznělo v nahrávce z IBC

El-Talabani: „Už to nikdy nebudu opakovat. Maximálně starýmu pánovi… Žes okradl Faltýnky a dal jsi jim třicet procent místo těch padesáti.“

El-Talabani: „Tak tady bude lítat letadlo. Padesát tisíc letáků s přefocenýma papírama z tepláren. Můžeš to klidně vyřídit a ať si to Trunečka od*ere.

Jiří Švachula: „Říkají o mně lidi, že jsem někomu něco ztopil. Já jsem nikomu nic neztopil. Ani Efkovi starýmu, ani Efkovi mladýmu.“

Z policejní nahrávky vyplývá, že se muži při rozhovoru hádali. El-Talabanimu se totiž nelíbilo, že se Švachula u některých zakázek spojil přímo s Trunečkou a podnikatele s iráckými kořeny z procesu vynechal. „Bude lítat letadlo, padesát tisíc letáků s přefocenýma papírama z tepláren a půjdou ven. Můžeš to klidně vyřídit a ať si to Trunečka od*ere,“ vyhrožoval El-Talabani.

Soudcům vysvětlil, jaké papíry myslel. „Byly to papíry s informacemi o zakázkách Tepláren, Saka, Technických sítí, Brna-středu a SNMČ. Jsou tam vždycky uvedené koncové částky a z toho se to vypočítávalo. Stavební firmy, které tam byly napsané, podle toho dávaly úplatky. Tyto papíry jsem si zajistil od pana Švachuly a taky od Ovčarčina s Kaláškem,“ vysvětlil El-Talabani další část fungování celého systému.

Soudní jednání bude pokračovat příští týden ve středu.

Reklama

Doporučované