Hlavní obsah

Faltýnkův diář podává svědectví o palácovém boji v ANO

Foto: Profimedia.cz

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek si dokázal vybudovat moc napříč republikou - nehledě na to, šlo-li o Sněmovnu, radnici nebo krajský úřad.

Reklama

Diář šéfa poslanců ANO poodkryl, jakým způsobem se ve vládním hnutí bojuje o moc. Aby se Jaroslav Faltýnek stal jedním z nejvlivnějších politiků v zemi, potřeboval se zbavit nebo být zadobře s lidmi blízkými u premiéra.

Článek

Jaroslavu Faltýnkovi se povedlo v uplynulých letech stvořit mocenské impérium, o kterém by si svého času mohli nechat zdát i takoví političtí podnikatelé jako Roman Janoušek.

Faltýnkova moc nevyvěrala jen z jeho oficiálních pozic předsedy poslaneckého klubu vládního hnutí ANO a jeho 1. místopředsedy, ale i z pozice, jakou si zákulisně vytvořil v regionech napříč republikou.

Vyšetřování kauzy Stoka ukázalo Faltýnkovo politické rozpětí v brněnské politice. Poznatky v jeho diáři, o kterém Seznam Zprávy informují již několik týdnů, rozkryly Faltýnkovo působení v olomoucké politice. Jeho osobní zápisky ale pomáhají rozklíčovat i to, jak se postupně prodral k moci v hlavním městě.

Seznam Zprávy na základě analýzy Faltýnkova diáře a rozhovorů s řadou pražských politiků a podnikatelů nyní přinášejí rekonstrukci palácového souboje v hnutí ANO, který Faltýnkovi pomohl ovládnout Prahu.

Díky tomu měl šéf poslanců ANO v jednu dobu - vedle držení svých oficiálních pozic ve Sněmovně a v hnutí - kontrolu nad státními a městskými podniky v některých městech, což mu umožňovalo operovat na hraně politiky a byznysu a vycházet tak vstříc spřízněným podnikatelům, finančníkům či bankéřům.

Starostka na mušce

Po komunálních volbách v roce 2014 obsadilo ANO na pražské radnici funkci primátorky Adrianou Krnáčovou. V dané době byla stěžejní postavou hnutí v metropoli starostka Prahy 10 a dlouholetá blízká spolupracovnice a důvěrnice Andreje Babiše Radmila Kleslová.

Vlivná právnička se záhy dostala pod palbu kritiky za působení v dozorčích radách několika pražských městských společností, právní služby poskytovala polostátnímu energetickému obru ČEZ, Českým drahám nebo Čepru. Kvůli kritice nakonec v roce 2015 rezignovala na funkci místopředsedkyně ANO, od začátku ale tvrdila, že jde primárně o mocenský souboj uvnitř ANO - mířila zejména na tábor 1. místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka.

Pro něho bylo odříznutí Kleslové od vedení hnutí a oslabení její pozice v Praze klíčové. V tu chvíli se totiž mohl vydat vzhůru po pražském mocenském žebříčku.

„Už v době, kdy se Radka dostala v ANO nahoru a postupně ji začali ostřelovat, jsem si říkal, že mi tam něco nesedí. My se známe s Radkou dlouhá léta, pocházíme oba z Vysokého Mýta, byli jsme na gymplu spolužáci. S odstupem času vidím, že ji potkal v ANO podobný příběh jako mě. Prostě jsme se vnitřnímu systému hnutí kolem pana Faltýnka znelíbili,“ řekl Seznam Zprávám bývalý olomoucký hejtman Oto Košta, který před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy otevřeně popsal, jak ho Faltýnek a jeho lidé zbavili hejtmanské funkce - a to proto, že nepasoval do jejich mocensko-byznysového systému na Hané.

Sledovačky jako z thrilleru

Šéf poslanců ANO v Praze postupně utahoval šrouby. Jak již Seznam Zprávy na základě informací z Faltýnkova diáře informovaly, v průběhu roku 2016 se Faltýnkovi povedlo ovládnout a svými lidmi obsadit nejdůležitější městskou firmu v republice - pražský dopravní podnik s více jak 10 tisíci zaměstnanci.

Kdo k Faltýnkovi naopak nechoval příliš sympatií, byl jeden z nejbližších lidí Andreje Babiše - PR poradce a premiérův vyjednavač Marek Hanč, který v období 2014-2018 radil i primátorce Adrianě Krnáčové. Faltýnek se mohl obávat, aby na něho Hanč u „šéfa“ takzvaně nenanášel. Hančovou zbraní bylo, že před příchodem k Babišovu hnutí působil jako poradce bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) a o politickém a byznysovém dění v Praze dlouhodobě disponoval vynikajícími informacemi.

Vyostřené vztahy dospěly až do Hančova podezření, že si na něho Faltýnek najal „sledku“. Server Neovlivní.cz tehdy přinesl informaci, že Hanč byl sledovaný. „Operativní cestou byla ověřena přítomnost objektu (míněn Marek Hanč) a manželky na fotbalovém zápase Slavia–Bordeaux v sektoru V.I.P. boxů. Lístky na zápas získal objekt a jeho žena od osoby Ivo Rittig, měl na tento zápas 5 lístků (Informace o lístcích od Rittiga byla mylná. Hanč redakci Seznam Zpráv sdělil, že lístky v dané době získal od vedení slávistického klubu, což jeho vedení následně potvrdilo, pozn. red.),“ stálo podle Neovliní.cz ve zprávě z výsledků sledování.

Ať už tomu bylo jakkoliv, Faltýnek věděl, že chce-li udržet v Praze pozice, s Hančem je třeba vztahy urovnat. Byly však natolik rozhárané, že zasáhnout musel prostředník.

Kdo se jím stal? Před publikováním prvních článků o Faltýnkově diáři jsme u šéfa poslanců ANO i Marka Hanče zjišťovali, proč si Faltýnek do svých poznámek zapsal Hanče v souvislosti s miliardovým sporem o venkovní reklamu v Praze.

Foto: Seznam Zprávy

Zápisky z Faltýnkova diáře týkající se řešení miliardového sporu o reklamu v pražské MHD.

Marek Hanč přišel s vysvětlením, že on i Faltýnek mají společného známého, který jim pomohl ne byznysově, ale společensky. Negociátorem v zákopovém poli se stal spoluvlastník reklamní skupiny BigMedia Richard Fuxa.

„Není tajemstvím, že někdy v roce 2017 vztahy mezi mnou a Jaroslavem Faltýnkem nebyly ideální. On žil v nějakém přesvědčení o mně a já o něm. Pan Fuxa byl náš společný známý a ve sporu mezi mnou a panem Faltýnkem zafungoval jako mediátor a usmiřovač, přivedl nás k jednomu stolu. Vztahy mezi mnou a panem Faltýnkem jsou od té doby na profesní úrovni v pořádku,“ řekl Seznam Zprávám Hanč.

Právě osobní spory s Faltýnkem byly podle něho důvodem, proč se s Fuxou scházeli. Vedle toho na stole leží i podezření, že jejich vyjednávání mělo byznysový podtext. Hanč dříve ve skupině BigMedia pracoval, má blízký vztah k dalším spolumajitelům firmy. V důsledku obchodního sporu mezi dopravním podnikem a jeho dceřinou firmou Rencar se postupně BigMedia dostala k lukrativní reklamě v pražské MHD.

Mezitím ve sněmovních volbách v roce 2017 získalo hnutí ANO výraznou slevu v kampani ve výši několika desítek milionů korun. Faltýnek i Hanč odmítají, že by jejich schůzka se spolumajitelem BigMedia jakkoliv souvisela s volební kampaní hnutí ANO.

Šéf poslanců ANO svou pozici v hlavním městě upevnil a do komunálních voleb v roce 2018 měl kontrolu nad politickým děním v metropoli. Podobně jako v Brně či Olomouci. Jeho mocensky výjimečné postavení nabouralo až vyšetřování brněnské korupční kauzy Stoka a mýtného tendru na jaře 2019. V komunální politice a v oblasti Ministerstva dopravy sice v následujících letech oslabil, uhájil si ale vliv v Poslanecké sněmovně. Navzdory různým kauzám a podezřením je pro premiéra Faltýnek natolik důležitým, že si ho nedovolí odvolat.

Reklama

Doporučované