Hlavní obsah

Klíčový zákon o televizích a operátorech opět v ohrožení. Nezdá se některým senátorům

Novela zákona o elektronických komunikacích naráží v Senátu.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Senátoři se přou o novelu, která má zajistit přechod na nové digitální vysílání a posílit práva zákazníků operátorů. Hrozí, že spadne pod stůl.

Článek

Do novely zákona o elektronických komunikacích se vložilo hodně nadějí. Začátkem roku, kdy se z drahých mobilních služeb v Česku stalo předvolební téma, si od zákonné úpravy premiér Bohuslav Sobotka sliboval, že donutí operátory zlevnit. Kvůli tomuto zákonu také oficiálně odvolal ministra průmyslu Jana Mládka a sám se na čas posadil na jeho židli.

Novela skutečně přináší úpravy, které zlepšují postavení zákazníka proti operátorovi, a tím pádem by mohly přispět k většímu konkurenčnímu boji.

Umožňuje bezplatně ukončit smlouvu, pokud ji operátor jednostranně změní. Zkracuje dobu na přenos čísla mezi operátory na deset dní. A zakazuje operátorům automaticky prodlužovat úvazky na dobu určitou.

Novela ale stále ještě nebyla přijata a navíc není úplně jisté, že se tak brzy stane. Není to však přímo kvůli paragrafům posilujícím práva zákazníků proti mobilním operátorům.

Lidé musí vyměnit televizory

Více se nyní řeší druhá část zákona - způsob, jak se přejde na nový televizní vysílací standard DVB-T2.

Jde o věc vynucenou na evropské úrovni. Pásmo kmitočtů okolo 700 MHz se totiž vyčlení pro mobilní data a uhnout tak musí pozemní (terestrické) televizní vysílání. Proto Ministerstvo průmyslu rozhodlo, že vysílání v Česku přejde na nový standard - zmíněný DVB-T2.

Ten je efektivnější, zároveň má ale velkou nevýhodu. Televizory nakoupené v době, kdy se přechod začal připravovat (roky 2015 až 2016), si s ním zpravidla neumějí poradit. Češi si proto budou muset pořídit nové televizory a set top boxy.

Ministerstvo navíc slíbilo, že stávajícím poskytovatelům pozemního vysílání (v čele s Českými Radiokomunikacemi), jejichž signál přijímá více než polovina českých domácností, na změny nutné k „přepnutí" na nový standard přispěje. Řádově jde celkem o stovky milionů korun.

Satelitáři lobbují proti zákonu

Do hry kvůli tomu vstupila Česká asociace satelitních operátorů (sdružující operátory Skylink a Digi), která to napadla jako nedovolenou podporu. Navíc se jí nelíbilo, že bude provozovatelům terestriky automaticky prodloužena licence o deset let.

Satelitní operátoři zahájili kampaň v médiích i v parlamentu, přesto Sněmovna novelu zákona schválila.

Situace se nyní opakuje v Senátu, jehož Ústavně-právní výbor jen těsně neschválil návrh senátorky Elišky Wagnerové, která chtěla celou novelu odmítnout.

Někdejší soudkyni Ústavního soudu vadí, že chybí povolení Evropské komise (notifikace) k vyplácení zmíněné podpory. „Obávám se, že Česká republika by nakonec mohla být penalizována, pokud nakonec komise neschválí to, co novela obsahuje," vysvětlila senátorka.

Návrh na oddálení i dotace divákům

Wagnerová po odmítnutí svého návrhu podpořila pozměňovací návrh předložený senátorem Jaroslavem Větrovským. Ten požaduje posunout termín vypnutí stávajícího vysílání na červen roku 2022. A kompenzace vyplácet způsobem, který má být „technologicky neutrální". Například to, aby stát místo vysílatelů přispíval divákům na nákup nového přístroje.

Stejně jako dříve ve Sněmovně i nyní v Senátu tyto změny Ministerstvo průmyslu odmítá. O notifikaci u Evropské komise už se jedná a vše se prý vyvíjí dobře. Navíc upozorňuje na to, že zdržení není možné kvůli koordinaci se sousedními zeměmi.

„Německo a Rakousko tlačí na rychlé uvolnění pásma 700 MHz, aby mohly plně využívat nové mobilní služby na celém území státu. V oblastech, ve kterých je nebudeme rušit šířením signálu našeho televizního vysílání, již budou používat uvolněné pásmo pro mobilní služby od roku 2019," píše se v negativním stanovisku MPO k pozměňovacímu návrhu senátora Větovského. Jde o to, že v příhraničních oblastech by se při pozdějším vypnutím vysílače navzájem rušily.

MPO: Náš způsob je nejlepší možný

Samotný vybraný způsob - tedy přechod na DVB-T2 a kompenzace současným poskytovatelům pozemního vysílání - je podle MPO také nejlepším možným řešením vynucené situace.

Proces přechodu na nový vysílací standard už také začal. České Radiokomunikace spouštějí vysílání ve standardu DVB-T2 paralelně s tím současným. Do konce roku má být novým signálem pokryto 91 procent území. Společnost zároveň varuje, že pokud novela spadne pod stůl, ztratí tak po roce 2020 přístup k televiznímu vysílání většina domácností.

Ve Sněmovně zbyly resty.Video: Lucie Stuchlíková

Kromě toho firma už nějakou dobu certifikuje televizory na trhu, aby zákazníci věděli, že jsou vhodné pro nové vysílání. Jinými slovy, že na nich pozemní vysílání naladí i za tři roky po vypnutí stávajícího standardu.

Záležet tak nyní bude na Senátu, který má o novele hlasovat ve středu odpoledne. Pokud ji odmítne, či schválí pozměňovací návrhy předložené Větrovským, budou se novelou na své poslední schůzi zabývat v září poslanci. Může se tak stát, že by novelu již nestihli přehlasovat. Nebo že k tomu během vrcholící kampaně ani nebude dost lidí v sále.

Reklama

Doporučované