Hlavní obsah

Kluk z Hané daroval 15 milionů politikům. Proč to udělal?

Rozhovor s investorem a krizovým manažerem Richardem Benýškem.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Přes 13 milionů korun věnoval za poslední dva roky olomoucký podnikatel Richard Benýšek politickým stranám ODS a STAN. Chci podržet středopravé strany, říká. Češi nepotřebují, aby u nich dělal pořádek Slovák nebo Japonec, vysvětluje.

Článek

Olomoucký miliardář Richard Benýšek vydělal nezanedbatelnou část svého jmění jako krizový manažer ve službách nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Vystudovaný zemědělský inženýr ale dnes sám ve velkém podniká - a čile investuje. V posledních letech se soustředí hlavně na skupování lesů, zemědělských pozemků a lesních hospodářství v Česku i na Slovensku.

Kromě toho má zvláštní koníček: Ve velkém podporuje politické strany.

V letech 2015 a 2016 věnoval jen ODS 13 milionů korun, další dva miliony poslal Starostům a nezávislým. Důvod? „Středopravé strany na politickou scénu patří. A pokud člověk má peníze, měl by je dát tam, kde tomu věří,“ vysvětluje jeden z nejštědřejších sponzorů české politiky vůbec.

„Češi přece nejsou tak vyprahlí, aby za ně museli dělat pořádky Slovák nebo Japonec,“ dodává v narážce na Andreje Babiše či Tomio Okamuru.

Sám prý uvažoval o tom, že by do politiky aktivně vstoupil. Už proto, že je přesvědčen, že zemědělská strategie státu není dobrá a chtěl ji ovlivnit.

Odradilo ho ale, když si uvědomil, jak by to poznamenalo jeho podnikání. „Byznysmeni v politice jsou u nás a priori považováni za lidi ve střetu zájmů. Byla by to velká ztráta pro mé podnikání a soukromí,“ vysvětluje.

Ve videorozhovoru, který najdete nad tímto textem, Benýšek mluví dále o svém vztahu s Kellnerem, hodnotí vývoj v českých politických partajích a vysvětluje, proč ho v byznyse lákají nejvíc investice do lesů.

Reklama

Doporučované