Hlavní obsah

Kněží v plzeňské diecézi nabídnou před kostely popelec všem lidem

Foto: Plzeňská teplárenská

Ilustrační foto.

Reklama

Kněží ve vybraných kostelech v Plzeňské diecézi, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj, nabídnou ve středu tradiční popelec nejen věřícím, ale všem lidem, kteří přijdou.

Článek

Popelec, posypání popela na hlavu jako symbol naděje a nového začátku, se uděluje na Popeleční středu, kterou začíná křesťanům čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Biskup Tomáš Holub vyzval letos všechny lidi, aby si pro starý symbol popelce přišli. U dveří téměř 30 kostelů budou ve vybraných hodinách kněží připraveni popelec komukoliv udělit, řekl Holub.

„Jsem přesvědčený, že je doba mimořádná a že v mimořádné době už slova nehovoří tak, jak by měla. A že to, co mnohem více hovoří, jsou symboly. Z toho důvodu bych chtěl nabídnout tenhle symbol, který je prastarý a podle mě nesmírně silný, všem lidem bez toho, že by to bylo spojeno s nějakým kázáním,“ řekl Holub.

Symbol popela znamená podle něj na jedné straně zmar a něco, co se nepovedlo, ale na druhé straně také živnou půdu, z níž něco nového roste. Vzhledem k platným opatřením proti koronaviru je omezený počet účastníků mší. Ve středu budou moci věřící v omezeném množství navštívit bohoslužby, jejichž součástí bude udílení popelce. „My jsme se rozhodli udělovat popelec i mimo bohoslužby jako nabídku úplně pro všechny. Byl bych rád, aby si tento symbol mohl každý prožít úplně tak, jak chce, a přemýšlel, co je v této situaci, která je složitá, pro něj nadějné,“ uvedl biskup. Sám bude popelec udělovat u kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru Plzně a později pak u dveří kostela sv. Jana Nepomuckého na Chodském náměstí.

„Popeleční středou začíná příprava na Velikonoce a já jsem vyzval věřící v mé diecézi, aby ta letošní postní doba byla mnohem více spojena s hledáním radosti, která není závislá na pandemii. Říkám si, že to je mnohem důležitější, než se někde v něčem ještě více omezovat. Dobrou přípravou na Velikonoce je hledat radost, která je přítomna i v takto složité situaci, jako je ta dnešní,“ dodal biskup.

Na Popeleční středu žehná kněz popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne: „Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš“ nebo „Obraťte se a věřte evangeliu“. Název popelec pochází z 10. století, kdy se udílel kajícníkům na znamení pokání. Od 11. století byl popelec udělován v tento den již všem věřícím.

Reklama

Doporučované