Hlavní obsah

Koalice KDU-ČSL a STAN se hroutí. Lidovci vyzvali Starosty, ať jsou jen jejich přívěškem

Vedení KDU-ČSL vyzvalo STAN, ať vstoupí na jejich kandidátky.

 

Reklama

Petr Gazdík, šéf starostovského hnutí, teď bude muset přesvědčit své kolegy, ať skousnou druhořadou roli.

Článek

Co nedokázal šéf lidovců Pavel Bělobrádek, bude teď muset zvládnout lídr Starostů Petr Gazdík. Totiž přesvědčit své spolustraníky, že společný svazek má smysl.

Po dlouhém úterním jednání špiček KDU-ČSL končí společná volební koalice s hnutím Starostové a nezávislí. Tu přitom ještě v květnu drtivou většinou schválili lidovci na svém sjezdu.

Ambiciózní plán na vytvoření „třetí síly“, jež měla oslovit nerozhodnuté voliče a kterou si prosadil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, však pohořel. Průzkumy veřejného mínění nedávaly koalici šanci získat potřebných deset procent hlasů nutných pro vstup do Sněmovny.

Proč lidé spojení lidovců a Starostů nefandí? Odpověď je ve skladbě voličů.Video: Lucie Stuchlíková

Širší vedení lidovců proto dnes změnilo plán: KDU-ČSL bude kandidovat sama, a bude jí tak pro vstup do Sněmovny stačit klasických pět procent hlasů.

Zároveň vyzvalo zástupce STAN, aby vstoupili na jejich kandidátky. Podle Pavla Bělobrádka tím odpadne riziko s překonáním desetiprocentní hranice, ale jinak se nic nezmění: Zůstane společný program i rozdělení míst na kandidátkách.

Pro STAN je to vlastně stejná varianta jako v jejich předešlém politickém svazku - někdejší spojenectví TOP 09 s podporou Starostů. Jejich lídr Petr Gazdík je připraven tuto možnost skousnout i nyní s lidovci.

Jenže bude mít těžké o tom přesvědčit některé své kolegy. Část lidí ze starostovského hnutí totiž hrdě argumentuje, že už nechce být pouhým „přívěškem“ na kandidátce jiné strany, ale rovnocenným partnerem.

Jsou to například středočeský lídr STAN Vít Rakušan nebo poslanec Jan Farský. Ovšem pokud by hnutí Starostové a nezávislí šlo podle jejich představ do voleb samo, může to skončit úplným debaklem: Podle průzkumů nemají ani dvě procenta hlasů.

Definitivně by se vedení hnutí Starostové a nezávislí mělo rozhodnout příští týden: Zda se smíří s místy na lidoveckých kandidátkách, nebo raději půjde samostatně do říjnových sněmovních voleb.

Večerní zprávy 18. 7. 2017.

Reklama

Doporučované