Hlavní obsah

Koalice na jižní Moravě si rozdělila posty, hejtmanem bude lidovec Grolich

Foto: Profimedia.cz

Hejtmanem Jihomoravského kraje by měl být lidovec Jan Grolich.

Reklama

Lidovci, Piráti, ODS a Starostové chystají podpis koaliční smlouvy na příští týden. KDU-ČSL se vzdala místa v radě ve prospěch občanských demokratů.

Článek

Nová koalice v Jihomoravském kraji si rozdělila jednotlivé resorty. Koaliční smlouvu chce podepsat příští týden. Hejtmanem bude podle očekávání lidovec Jan Grolich, i když za cenu ústupků ve vedení kraje. KDU-ČSL totiž bude mít oproti původním prohlášením v jedenáctičlenné radě jen dvě pozice. „Vedle hejtmana, který dostane na starosti ekonomiku a sport, nominujeme také náměstka pro regionální rozvoj. Bude jím pravděpodobně Jan Zámečník,“ uvedl budoucí hejtman Jan Grolich.

Lidovci se vzdali jednoho radního ve prospěch ODS, která se dohodla na společném zastupitelském klubu se Starosty pro jižní Moravu, a zvýraznila tak vyjednávací pozici. V radě obsadí čtyři posty. Lídr ODS Jiří Nantl bude náměstkem pro školství a strategii chytrého regionu. Straně také připadnou gesce pro dopravu, zdravotnictví a investice. Jména pro jednotlivé oblasti strana zveřejní v dalších dnech. „Rozhodně to není tak, že bychom ostatní kolegy z koalice nějak válcovali. Takto jsme se dohodli,“ vysvětlil Nantl.

Podle Grolicha se ukázalo, že lidovcům nejde o posty, ale o věcné záležitosti, které se odrazí v programovém prohlášení. „Posty jsme rozhodli tak, aby to bylo pro všechny komfortní. Máme také jasně upravené rozhodovací mechanismy v radě. Nestačí jen prostá většina. Bude rozhodovat shoda tří stran,“ vysvětlil Grolich.

Piráti, kteří skončili ve volbách na jižní Moravě třetí, obsadí tři místa v radě. Dostanou na starost životní prostředí, participaci a otevřenost, dále sociální a rodinnou politiku a také vědu, výzkum, inovace a IT. „Já budu prvním náměstkem, v radě také budou Jiří Hlavenka a Jana Leitnerová,“ uvedl pirátský lídr Lukáš Dubec.

Starostové obsadí dvě zbývající pozice. Jejich lídr František Lukl bude mít na starosti kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, jeho kolega Martin Maleček bude pokračovat v oblasti územního plánování. „Je logické, že naváže na skvělou práci, kdy dotáhl aktualizaci krajského územního plánu,“ řekl Lukl.

Koalice má za prioritu zadržování vody v krajině, digitalizaci i reformy v oblasti vzdělávání. Koaliční smlouvu chce doladit do konce týdne. „Podepsat ji chceme v tom příštím. Dokument musí ještě projít schvalovacími procesy jednotlivých klubů,“ doplnil Grolich.

Volby na jižní Moravě sice ovládlo hnutí ANO s končícím hejtmanem Bohumilem Šimkem, strany na druhé až páté pozici se ale dohodly na koaliční spolupráci. Hnutí ANO má v 65členném zastupitelstvu 15 mandátů, lidovci jich získali 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech. Nová koalice tak bude mít pohodlnou většinu 37 hlasů.

Už odpoledne se objevila informace, že ANO chce povolební vyjednávání zvrátit. Podle zdroje ČTK dokonce jedné straně nabídlo post hejtmana. Ač lídři nové koalice takovou pobídku popřeli, přeskupení míst v radě a posílení pozice ODS naznačuje, že byly na stole i další varianty. Pokud by se občanští demokraté se Starosty přidali k ANO a další menší straně, mohli stanout v čele kraje. Večerní oznámení čtyř lídrů ale všechny spekulace uťalo. „Nevnímám rozdílné ambice. Tahle koalice má velký potenciál,“ dodal Nantl.

Reklama

Související témata:

Doporučované