Hlavní obsah

Koalice PirStan zpochybnila výsledek voleb

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Podle místopředsedy STAN Věslava Michalika nepostupovala Státní volební komise správně.

Reklama

Hnutí ANO skončilo ve volbách jako druhé, přesto dostalo nejvíc křesel ve Sněmovně. Koalice PirStan napadla přepočet mandátů u soudu a požaduje další mandát pro Starosty.

Článek

Státní volební komise podle koalice Pirátů a Starostů špatně spočítala výsledek voleb do Poslanecké sněmovny. Výsledek zpochybnili a požadují, aby místo poslance Ondřeje Babky (ANO) usedl do Sněmovny Miloň Slabý (STAN) z kraje Vysočina.

„Za přepočet mandátů je zodpovědná Státní volební komise. A ta podle našeho názoru nepostupovala v souladu s novým volebním zákonem,“ řekl pro redakci Seznam Zprávy místopředseda STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik.

Volby do Poslanecké sněmovny výrazně ovlivnil nález Ústavního soud, který v zimě změnil systém výpočtu mandátů a mimo jiné zmírnil podmínky pro tvorbu koalic. Piráti a Starostové, kteří kandidovali ve volbách společně jako jedna volební strana, ale nyní zpochybnili přepočet mandátů podle nového mustru dle nálezu Ústavního soudu.

Nově se místo upravené D'Hondtovy metody používá takzvaná Imperialiho kvóta pro první kolo přepočtu hlasů na mandátu a takzvaná Hagenbach-Bischoffova kvóta pro přepočet hlasů, které po prvním sečtení zbydou. Ústavní soud starý systém počítání mandátů zrušil s tím, že není dost poměrný, jak by podle Ústavy být měl.

Jenže výsledek byl poněkud překvapivý – nový systém byl méně proporční, než kdyby se počítalo postaru. Hnutí ANO tak získalo o jeden mandát víc (72) než koalice SPOLU (71), přestože získalo méně hlasů.

Skrutinium jinak

Klíč k tomuto výsledku leží v přepočtu mandátů v takzvaném druhém skrutiniu ve volebních obvodech, tedy jednotlivých krajích ČR. Koalice PirStan tvrdí, že právě tuto druhou část výpočtu neprovedla Státní volební komise správně podle platného volebního zákona.

Namísto jednotlivých krajů měla podle koalice PirStan Komise ve druhém skrutiniu zohlednit celorepublikové výsledky. Podle jejich výpočtu by poslance Ondřeje Babku (ANO) měl nahradit Miloň Slabý (STAN). Pořadí by se navíc změnilo u kandidátů SPD, Karlu Maříkovou (SPD) a Jaroslava Dvořáka (SPD) by ve Sněmovně nahradili Petra Svedíková Vávrová (SPD) a Pavel Jelínek (SPD). Současně by se změnilo pořadí náhradníků.

O stížnosti musí nyní rozhodnout Nejvyšší správní soud. Obě koaliční strany před ním zastupuje europoslanec a místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák.

Reklama

Doporučované