Hlavní obsah

Koalice se už tolik nevyplatí. Udělejme průzkum, navrhuje senátor za Starosty

Foto: facebook.com/starostove

Jednou z koalic, která se chystá do sněmovních voleb, je spojenectví Starostů a Pirátů.

Reklama

Nejen Andrej Babiš po rozhodnutí Ústavního soudu přepočítává, o kolik by v novém volebním systému přišel poslanců. Nastavení nových pravidel ovlivní i sílu dvou opozičních koalic.

Článek

Spojit se a vyzrát na volební systém, který zvýhodňuje silnější. S takovou motivací se před letošními volbami do Sněmovny spojili Piráti se Starosty a ODS s lidovci a TOP 09.

Ústavní soud však ve středu rozhodl, že už pro letošní volby se volební systém změní a výhoda pro velké strany zanikne. Na změně vydělají hlavně malé strany kolem 5 procent.

Špičky obou koalic tvrdí, že na rozhodnutí jít spolu do voleb nález Ústavního soudu nic nemění. Podle místopředsedy Senátu Jana Horníka (STAN), který je jedním z autorů stížnosti k Ústavnímu soudu, by si však vedení Pirátů a Starostů mělo udělat průzkum mezi voliči, zda se jim spojení i nadále vyplatí.

„Viděli by, co by jim z toho vyšlo. Třeba by z toho mohla vyjít i ztráta pěti, šesti mandátů,“ podotkl Horník. Právě spojenectví Starostů a Pirátů, kterým poslední průzkum agentury Median přisoudil 25 procent hlasů, by v novém systému na mandátech tratilo s hnutím ANO nejvíc.

Horník však dodává, že smlouvu s Piráty teď rušit nechce. „Nebylo to myšleno kacířsky, spíš jsem to chtěl dát do diskuze,“ říká senátor.

Jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS připomněl, že snaha netratit ve stávajícím volebním systému na mandátech byla od začátku jedním z důvodů uzavření koalice mezi občanskými demokraty a dalšími dvěma stranami. „Hlavní argument, který se používal na jednáních v ODS pro vytvoření koalice, už neplatí,“ uvedl Kuba. Nic víc z jeho prohlášení neplyne, dodal.

Později na Twitter napsal, že si rušení koalice neumí představit a že lídři musí dělat všechno pro to, aby koalice vyhrála. Již před časem Kuba Seznam Zprávám řekl, že právě vítězství je jediným obhajitelným důvodem pro spojení ODS s dalšími stranami. „ODS přece nesmí být stranou, která se spojí do trojbloku, aby byla druhá nebo třetí. O tom nesmíme ani na vteřinu uvažovat,“ říká Kuba.

Podle již zmiňovaného průzkumu Medianu by ale koalici volilo 18,5 procenta voličů, což ji řadí až na třetí místo za ANO a společný projekt Pirátů a Starostů.

Nápad starostenského senátora začít ověřovat, zda má koalice ještě smysl, zatím nenašel pochopení ani u pirátských rebelů, kteří jinak koalici nefandí.

„Základní problémy tohoto spojenectví podle mě leží jinde než v počtu mandátů. Hlasování celostátního fóra však bylo dost jasné a já ho respektuji,“ uvedla europoslankyně Markéta Gregorová, která patřila k nejhlasitějším kritikům vznikající koalice. Stejně mluví i pirátský náměstek středočeské hejtmanky Jiří Snížek.

Reklama

Doporučované