Hlavní obsah

Vítězem voleb je u mě nejsilnější strana, ne koalice, vzkázal Zeman opozici

Foto: Fotoarchiv KPR

Prezident republiky Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman devět měsíců před volbami vyslal vzkaz formujícím se koalicím opozičních stran. Za vítěze voleb bude považovat nejsilnější stranu, ne koalici.

Článek

Sestavováním vlády pověřím pouze vítěze voleb, tvrdí dlouhodobě prezident Miloš Zeman. Nyní ale v rozhovoru pro deník MF Dnes popsal, koho přesně za takového vítěze považuje.

„Výhra ve volbách se měří počtem získaných mandátů. Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici,“ řekl listu.

Je to vzkaz pro formující se koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a spojenectví mezi Piráty a Starosty. Obě koalice si myslí na možnou výhru ve volbách. Pravděpodobnost, že například ODS nebo Piráti sami o sobě získají nejvíc mandátů ze všech, je ale menší.

Dobrá zpráva je to naopak pro Andreje Babiše, jehož hnutí ANO dlouhodobě vede předvolební průzkumy. „Výroky prezidenta asi nikoho nemohou překvapit. Prezident se nijak netají, že je mu blízký Andrej Babiš,“ uvedl pro ČTK předseda ODS Petr Fiala.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš se k Zemanovu výroku nechtěl vyjadřovat. V únoru se má sejít se Zemanem osobně a tam chce právě možné povolební scénáře řešit. „Mediální vyjádření či jejich interpretace pro mě úplně nehrají roli. Začátkem února mám schůzku s panem prezidentem. Pokud to bude v kolizi se setkáním prezidentů V4, schůzka se uskuteční v druhé půlce února,“ řekl Seznam Zprávám Bartoš.

Na adresu dvou opozičních koalic Zeman uvedl, že „jsou v podstatě hozením záchranného lana stranám, které by možná do Parlamentu nepronikly. Tedy STAN, lidovci a TOP 09“.

Většina ve Sněmovně

„Já zažil hodně silných výroků Miloše Zemana za jeho politickou kariéru, kterými se pak neřídil nebo dělal pravý opak. Ať už je to jakkoliv, platí nakonec vždy to, že premiérem je ten, kdo dokáže získat většinu ve Sněmovně,“ myslí si předseda lidovců Marian Jurečka.

Právě většina ve Sněmovně je další deklarovanou podmínkou Miloše Zemana, aby vítěze voleb pověřil sestavením vlády. Zároveň ale v rozhovoru tvrdí, že vítězi voleb může poskytnout pro hledání podpory velkorysý čas. „Ano, potvrzuji, že na sestavení vlády potřebujete určitou dobu pro jednání. Jednak samozřejmě musíte hledat koaliční partnery, pokud je ovšem najdete, jednak musíte navrhnout ministry,“ uvedl Zeman.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové koalice nebude po volbách čekat na oficiální pověření z Hradu a bude se snažit ustanovit vedení Sněmovny a hledat většinu. „Pan Zeman ví, že si teď může dělat, co chce. Kryje premiéra a ten kryje jeho. V předstihu proto deklaruje, že bude chtít držet Andreje Babiše všemi prostředky u moci. Jsem ale přesvědčena, že ten prohraje volby a nová většina ve sněmovně už senátní žalobu na prezidenta nebude blokovat,“ uvedla Pekarová Adamová.

Předseda Starostů Vít Rakušan uvedl, že koalice je zcela legitimní volební prostředek. „My nic neschováváme, vstupujeme do kampaně otevřeně jako koalice. Podvodem na voliče jsou mnohem spíše smlouvy typu té opoziční, u jejíhož zrodu stál pan prezident,“ dodal Rakušan.

Reklama

Doporučované