Hlavní obsah

Koaliční krize na Slovensku komplikuje vládní schůze. Jednalo se skrze oběžník

Koaliční krize na Slovensku komplikuje vládní jednáníVideo: Ruptly

 

Reklama

Vláda se nesešla, o jediném bodu z programu schůze hlasovali její členové oběžníkem. Krizi se ministři pokusí vyřešit koncem tohoto týdne.

Článek

Koaliční krize na Slovensku, kterou před více než dvěma týdny vyvolalo vypovězení koaliční smlouvy jednou ze tří vládních stran, ochromila jednání kabinetu. Místo pravidelného zasedání vlády dnes ministři netradičně formou oběžníku rozhodovali pouze o jednom bodu. Smlouvu vypověděla Slovenská národní strana (SNS). Ta podle dostupných informací také požádala o odklad jednání kabinetu. Společně s tím oznámila, že se její ministři schůzky nezúčastní.

Premiér však navzdory obstrukcím SNS kabinet svolal. Do programu schůze se však oproti původnímu plánu zařadilo pouze jednání o postoji vlády k připravované unijní směrnici o vysílání pracovníků. Nedostalo se tak například na návrh poskytnutí pobídek investorům.

Jednání navzdory obstrukcím

I když byla schůze svolána, členové kabinetu se stejně nakonec na úřadu vlády nesešli a hlasování proběhlo oběžníkem nebo také „per rollam”. Takové hlasování probíhá zpravidla distančně, a to buď korespondenčně, nebo za použití informačních technologií.

Mluvčí premiéra sdělila, že o bodu hlasovali i ministři za SNS.

Napětí ve vládní koalici ještě více stouplo během minulého týdne, kdy premiér a předseda nejsilnější strany Směr-sociální demokracie Fico veřejně vybídl k demisi ministra školství Petera Plavčana. Ten čelí podezření z netransparentního rozdělování evropských dotací. Z počátku Plavčan, navržený stranou SNS, svůj odchod zavrhnul. Po souhlasu šéfa SNS a předsedy parlamentu Andreje Danka však nakonec oznámil rezignaci. Z postu by měl odejít koncem srpna.

Slovenský ministr školství odstupuje

Koalice, která fungovala od loňských parlamentních voleb, se pokusí krizi zažehnat v pátek, kdy se mají sejít lídři jejích stran. Mezitím však některé strany vydaly tisková prohlášení, ve kterých nabízí vlastní řešení problémů jako je korupce nebo ekonomické a sociální situace.

Reklama

Doporučované