Hlavní obsah

Kočner vypovídal před soudem o falšování směnek, do Bratislavy ho dovezl obrněnec

Foto: Jozef Jakubčo/SME, Profimedia.cz

Obviněný slovenský podnikatel Marián Kočner před soudem v Bratislavě.

Reklama

Kontroverzní slovenský podnikatel Marián Kočner v pondělí u soudu odmítl obžalobu, podle které se měl podílet na padělání směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,78 miliardy korun). Jejich proplacení žádala jedna z Kočnerových firem i od soukromé televize Markíza. Kočnera policie letos v březnu obvinila také z objednávky loňské vraždy novináře Jána Kuciaka.

Článek

Třináct aut, mezi nimi obrněné vozidlo Aligator, nad kolonou vrtulník. Tak vypadal v neděli večer přesun Mariána Kočnera z věznice Leopoldov do Bratislavy. Policie podle deníku SME pracovala s informací o riziku Kočnerova pokusu o útěk, proto bezpečnostní opatření nepodcenila.

Kočner vešel do soudní místnosti v bratislavském Justičním paláci v pondělí po deváté hodině s lehkým úsměvem na rtech. Obviněný je z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka, soud ale v pondělí řeší ještě jeho jiný případ: falšování směnek televize Markíza za 69 milionů eur.

V kauze je obžalovaný i bývalý ředitele Markízy a exministr hospodářství Pavol Rusko. Oba vinu popírají. „Pokud by (směnky) byly zfalšovány, tak bych je nevymáhal prostřednictvím své firmy,” řekl Kočner soudu během své více než dvouhodinové výpovědi.

Svůj převoz do Bratislavy označil za „neskutečný cirkus”. „Je to jen pro média,” prohlásil Kočner s tím, že při převozu seděl přímo v obrněném vozidle.

Foto: Jozef Jakubčo/SME, Profimedia.cz

Obrněné vozidlo Aligator, které Kočnera přepravilo z Leopoldova do Bratislavy.

Rusko a Kočner jsou podezřelí z toho, že čtyři směnky zfalšovali tím, že na nich uvedli jako datum vystavení rok 2000, kdy byl Rusko ve funkci šéfa Markízy. Podle prokurátora byly ale směnky ve skutečnosti vyhotoveny až po roce 2013, kdy Rusko už nebyl ředitelem a spolumajitelem televize.

Podle směnek se Rusko zavazuje zaplatit zmíněnou částku, ručitelem má být právě Markíza. Dokumenty se nakonec dostaly do vlastnictví Kočnerovy firmy. Nebyly ale zahrnuty v účetnictví Markízy, kterou ovládá americká skupina CME.

Podle médií Rusko není schopen dlužnou částku uhradit, povinnost proplatit směnky by tak připadla Markíze. V případu jedné ze směnek už slovenský soud zatím nepravomocně rozhodl v neprospěch televize. Odvolací soud ale jednání v případu přerušil právě z důvodu trestního stíhaní Ruska a Kočnera.

Soud v pondělí odmítl návrh prokurátora, aby jako důkaz připustil předložené přepisy komunikace Kočnera s jinými osobami, kterou policie zajistila z Kočnerova mobilního telefonu při vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho partnerky. Předseda senátu rozhodnutí zdůvodnil tím, že soud požaduje předložení celé komunikace obžalovaného, nejen té části, která se týká směnek. Podle médií informace z Kočnerova mobilního telefonu kromě jiného poukazují na jeho kontakty s politiky či představiteli justice.

Reklama

Související témata:

Doporučované