Hlavní obsah

Kokain v hodnotě 7,9 miliardy korun. Kolumbijská policie zabavila rekordních 12 tun drogy

Kolumbijská policie zabavila rekordních 12 tun kokainuVideo: AP

 

Reklama

Kolumbijská policie zabavila 12 tun kokainu, který patřil šéfovi drogového kartelu Clan del Golfo. Podle OSN jde o největší zabavené množství při jednom zátahu v celé historii kolumbijských protidrogových operací. Celková hodnota zabaveného kokainu je 360 milionů dolarů (7,9 miliardy korun).

Článek

Na razii se podílelo asi 400 osob, drogu našly ve městech Carepa a Chigorodo. „Operaci jsme nazvali Operace Lurdy. Zakročili jsme simultánně na čtyřech místech v okruhu šesti kilometrů. Zabavený kokain patřil gangu Clan del Golfo,“ uvedl kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Drogový kartel tvoří bývalí členové ozbrojených milicí krajní pravice. Jeho šéf, Dair Antonio, je v současné chvíli nejhledanějším mužem v Kolumbii. Clan del Golfo měl svého času až 4000 členů. Díky rozsáhlé ofenzivě vlády prezidenta Juana Manuela Santose ale dnes čítá jen kolem 1800 mužů. Po téměř dvouletém intenzivním boji policie navíc na počátku září oznámil, že je připraven vzdát se úřadům.

Policie v Peru našla 1,3 tuny kokainu. Vynalézaví pašeráci ho „přimíchali“ do plastových trubek

„Za posledních čtyřicet let, tedy od doby, co naše protidrogové operace začaly, se nám takto velké množství zabavit nepodařilo,“ řekl Santos s tím, že loni policie zabavila 317 tun kokainu a letos již toto množství překročila, neboť zabavila 362 tun.

Reklama

Doporučované