Hlavní obsah

Babiš už porcoval vládu s Hamáčkem. Největší problém mezi ANO a ČSSD je shodnout se, zda zvýšit daně

Jednání ANO-ČSSD o příští vládě.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda ČSSD Jan Hamáček by chtěl pro stranu pět ministerských postů v nově vznikající vládě. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je ale ochotný sociální demokracii ve svém druhém kabinetu dát k dispozici jen čtyři resorty.

Článek

Společné programové shody v oblasti financí, zahraniční politiky, zemědělství nebo spravedlnosti. Právě to dnes řešily expertní týmy hnutí ANO a ČSSD.

„Dnes proběhlo jednání především o spravedlnosti,“ řekl místopředseda hnutí ANO Richard Brabec, který spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem o jednání s ČSSD informoval. Potvrdil, že se setkali šéfové obou stran Andrej Babiš a Jan Hamáček.

Brabec jako největší střet pro budoucí dny vidí daňovou zátěž. „Jak víte, tam se představy ANO a ČSSD liší, sociální demokraté mají představy o zvyšování některých daní,“ řekl Brabec.

Pět křesel, nebo čtyři pro ČSSD

Kromě programových záležitostí už se začalo hledat i personální obsazení nově vznikající vlády. Sociální demokraté dlouhodobě říkají, že by v rukou ANO neměly být ty resorty, kde má hnutí potencionální střet zájmů. Zmiňované byly například resorty vnitra nebo spravedlnosti.

O Janu Hamáčkovi se v minulosti mluvilo i jako o budoucím ministrovi obrany.

ČSSD by nejraději obsadila pět ministerských křesel, hnutí ANO je ale ochotno jí poskytnout jen čtyři, z toho podle slov vedení hnutí by měl být jeden resort takzvaně silový.

ANO bude podle slov svého vedení jednat exkluzivně o nové vládě s ČSSD do 10. dubna. Den před koncem termínu bude totiž probíhat v Hradci Králové závěr sjezdu ČSSD, kde by měli zástupci strany jednat i o postoji k sestavované vládě.

Sociální demokracie totiž mluví o tom, že nechce být ve vládě s trestně stíhanou osobou. Slova míří na premiéra v demisi Andreje Babiše, který je trestně stíhaný ohledně údajného padesátimilionového dotačního podvodu v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Reklama

Doporučované